Смерть немовляти у ліфті в Сумах: суд допитав ексдиректора департаменту інфраструктури

23.10.2019

Сьогодні, 23 жовтня, у Ковпаківському райсуді Сум відбулося чергове засідання у справі щодо загибелі немовляти  2 січня цього року в ліфті по вулиці Супруна, 32/1.

Мова йде про обвинувачення п’ятьох осіб. Судять заступника Сумського міського голови Олександра Журбу та тодішнього директора Департаменту інфраструктури міста Григорія Яременка за службову недбалість, що  спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального Кодексу України). Директору ТОВ «Міськсумиліфт» інкримінують порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, що спричинило загибель людей (ч.2 ст. 272)  та службову недбалість,  що  спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст.367 ККУ), виконробу та електромеханіку «Міськсумиліфту» —  порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст.272 ККУ).

Сьогодні суд допитав ексдиректора Департаменту інфраструктури Григорія Яременка.

Останній свою вину не визнав. За його словами, Департамент інфраструктури не був власником ліфта, як зазначено в обвинувального акті, бо ліфт приватна власність мешканців будинку. На зборах співвласників будинку було обрано управителя — компанію «Домком-Суми». Сам ліфт обслуговувався ТОВ «Міськсумиліфт» відповідно до договору з «Домкомом». І Департамент не мав права втручатися в роботу обслуговуючої організації. Департамент інфраструктури був замовником ремонту ліфта, після якого проводився технічний огляд, а управління Держпраці видало дозвіл на його експлуатацію. Про те, що ліфт працює несправно, було три звернення громадян, які розглянув Департамент інфраструктури, і написав листи на обслуговуючу організацію. Одним із заявників був і батько загиблого немовляти. Самі працівники Департаменту не могли здійснювати огляд ліфта. А від «Міськсумиліфту» надійшли відповіді, що несправності усунені, і ліфт працює. Це було за 9 місяців до трагедії.

Крім цього, Григорій Яременко вбачає у своєму обвинуваченні і політичні мотиви. За його словами, пов’язано це з суперечностями між міською і обласною владою. Потерпілий у цій справі, батько загиблого немовляти Сергій Чернишов, у свою чергу зазначив, що звертався з приводу неналежної роботи ліфта до колишнього директора на особистий прийом. Зробив це після того, як ліфт деякий час самовільно рухався між поверхами. За його словами, під час особистого прийому у допомозі йому відмовили.

Наступне засідання призначили на 18 листопада. Тоді планують допит продовжити.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: