Протеїн як корисна харчова добавка

23.10.2019

Багато новачків, так і деякі любителі тренінгу з навантаженням, почувши слово «протеїн», мимоволі асоціюють його з так званою хімією або навіть з фармакологією, анаболічними та андрогенними стероїдами. Всі, хто сумнівається, вважають протеїн добавкою, яка шкодить здоров’ю, але це далеко не так.

Що таке протеїнові добавки

Протеїном називають білкові добавки в концентрованій формі. Слово «протеїн» перекладається з англійської мови як «білок». Виробляється він суто з натуральних продуктів, а не синтезується штучно в хімічних лабораторіях, як вважають деякі, через це досить популярна та поширена добавка, а широкий асортимент протеїнових препаратів можна оглянути тут.

Ніякими чарівними властивостями протеїн не володіє. Навіть кілограми цієї добавки не забезпечать нас стрункою, атлетичною фігурою, якщо ми не будемо послідовно і правильно тренуватися, правильно харчуватися натуральною їжею і повноцінно відпочивати після тренувань. Все досить просто: протеїнові добавки — це звичайний харчовий білок в концентрованому, простому для засвоєння вигляді. 

Організм спортсменів і спортсменок, та й просто всіх фізично активних людей, потребує великої кількості різних нутрієнтів. Білок грає одну з ключових ролей в організмі людини, внаслідок чого в атлетів спостерігається підвищена, в порівнянні з середньостатистичною людиною, потреба в такому елементі живлення. Ця потреба, згодом, сприяла створенню цілої індустрії спортивного харчування. Умовно, поява спортивних добавок почалося саме з протеїнових комплексів.

А як же натуральний білок?

Основна спеціалізація всіх спортивних добавок — спрощене отримання необхідних нутрієнтів (перш за все білка) організмом людини. Білок зі звичайної їжі засвоюється не так швидко як хотілося б, тому що звичайна білкова їжа неабияк навантажує шлунково-кишковий тракт та печінку.

Крім того, хімічний склад деяких білкових продуктів, зокрема їх амінокислотний профіль, тобто набір амінокислот, з яких будуються білки, часто не цілком підходить для основного завдання тренінгу з навантаженнями, зростання м’язів.

Властивості протеїнових комплексів дозволяють організму засвоювати велику кількість білка без напруги травної системи, тому що їх компоненти вже знаходяться в напіврозщепленій формі. Саме тому спортивні харчові добавки (в тому числі протеїни) так популярні не тільки у всіх видах професійного спорту, а й в аматорському тренінгу.

Варто також відзначити, що білкова добова норма атлета, що набирає м’язову масу, досить велика, внаслідок чого багато спортсменів просто не можуть з’їсти її. А навіть якщо з’їдають, то в підсумку засвоюється аж ніяк не вся їжа. 2-3 протеїнових коктейлі запросто розв’язують таку проблему.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: