Під час акції в онкодиспансері обстежили 76 жінок, в однієї виявили рак

24.10.2019

Щорічно до Дня боротьби з раком молочної залози (20 жовтня) Сумський обласний онкодиспансер запрошує жінок на обстеження.

Всі бажаючі можуть пройти огляд лікаря-онкохірурга і в разі необхідності – УЗД молочних залоз і мамографію. Цього разу діагностику проводили на новому обладнанні – ще на початку цього року в медустанові з’явився цифровий комп’ютерний мамограф VIOLA вартістю 2,69 млн. грн.

Його онкодиспансер отримав як переможець конкурсу від благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» – серед 19 державних медустанов обласного рівня. В середньому на новому обладнанні приймають 15 пацієнток за день, а під час акції обстежили всіх, кому це було показано після візиту до онкохірурга.

Як відзначають фахівці, сьогодні за статистикою рак грудей діагностується у кожної восьмої жінки. Найчастіше більшість представниць прекрасної статі намагаються поменше думати і говорити про таку проблему, а через страх перед можливим діагнозом багато хто відмовляється від обстеження. Тим часом лікарі одноголосно закликають жінок регулярно проходити мамографічну діагностику, починаючи з 40 років. До сорока років краще робити УЗД. Це дозволить виявити онкологію на ранніх стадіях, коли прогнози на майбутнє сприятливі.

«Сучасна медицина зробила крок на більш серйозний рівень, ніж це було колись, – зазначає обласний мамолог Ігор Новицький. – В онкодиспансері на ранніх стадіях пацієнткам проводяться органозберігаючі операції, і після лікування у 90% випадків вони одужують. Тому жінкам потрібно ставитися до себе уважніше. Кожна повинна взяти собі за правило раз на місяць обстежувати молочні залози самостійно. Нічого складного, і за часом займе всього кілька хвилин! Робити це потрібно через тиждень після місячних, найкраще у ванній під душем або перед дзеркалом. Також не забувайте про профогляди у фахівця і діагностику».

Всього під час акції, як уточнив Ігор Новицький, фахівці обстежили 76 жінок. Був виявлений один випадок раку і одна підозра на онкопатологію. Діагностовано 26 мастопатій.

До слова, для профілактичного обстеження на мамографі в онкодиспансері жінці потрібно мати направлення від свого сімейного лікаря і елементарні обстеження – аналіз крові, флюорографію (рентген).

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: