Олександр Стрельченко: працівники бюджетних установ мають отримати заборговану зарплату

25.10.2019

Депутати Сумської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів України стосовно напруженої ситуації із забезпеченістю видатками на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області. Зокрема тих, які фінансуються за рахунок коштів освітньої, медичної субвенцій, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Ініціаторами звернення виступили депутати з Опозиційної платформи – За життя. Керівник групи Олександр Стрельченко зачитав документ, у якому йдеться про те, що за розрахунками загальна сума дефіциту коштів на оплату праці працівників бюджетної сфери області до кінця 2019 року складе 135,3 млн гривень. Як результат, станом на перше жовтня поточного року заборгованість місцевих бюджетів по оплаті праці з нарахуваннями працівників бюджетної сфери, термін виплати якої минув, склала 28,8 млн гривень.

Найбільший обсяг незабезпеченості фіксується в медичній галузі. Дефіцит у сумі 78,2 млн гривень декларують 13 із 18 місцевих бюджетів, на утриманні яких є заклади вторинної медичної допомоги. Обсяг незабезпеченості складає від 0,7 місячних фондів оплати праці у м. Глухів до 5,3 фондів у Середино-Будському районі. Як наслідок, станом на 1 жовтня 2019 року заборгованість з оплати праці працівників лікувальних закладів, що надають вторинну медичну допомогу, склала 25,9 млн гривень.

Дефіцит освітньої субвенції спостерігається по 14 з 54 місцевих бюджетів і складає 34,4 млн гривень.

Дефіцит коштів додаткової дотації, за рахунок якої здійснюється оплата праці непедагогічного персоналу шкіл, складає 9,9 млн гривень, і його мають 9 місцевих бюджетів області. У результаті на 1 жовтня цього року заборгованість з оплати праці працівників закладів освіти склала 2,1 млн гривень.

Олександр Стрельченко вважає, що сьогодні потрібно знайти ефективні інструменти погашення боргів з виплати зарплати і відновлення соціальної справедливості щодо тисяч працівників бюджетної сфери та членів їх сімей. Бо не отримавши заробітну плату, люди не мають елементарних можливостей купити їжу, ліки, одяг, сплатити за послуги ЖКГ, навчання, лікування тощо.

Обласні депутати підтримали ініціативу колег і звернулися до Уряду з проханням виділити Сумській області додаткових трансфертів з державного бюджету на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: