У мерії відповіли на петицію про «теплі квартири»

25.10.2019

Отримала відповідь міської влади електронна петиція «Створення програми » Теплі квартири» для мешканців Курського мікрорайону , яких помешкання опалюється котельнею Північного промвузла».

«Мешканці житлових будинків №71,77А,77Б,81А,81Б,81В,,85,87,89,91 по вул. Ковпака прожили опалювальний період 2018-2019 років з перебоями в наданні ополення.

По-перше : включення відбулося із запізненням; по-друге: п’ять разів зупиняли опалення у зв’язку з поривами з внутрішньо-дворових мереж.

Попереду очікуємо опалювальний період 2019-2020 років з тривогою,так як спостерігали методи виконання робіт та жахливий стан мереж.

Ми розуміємо, що для реконструкції необхідні мільярди гривень,яких немає ні в бюджеті міста, ні в бюджеті держави. В зв’язку з цим просимо керівників міста та депутатів всіх рівнів допомогти мешканцям перелічених будинків вирішити проблему безперебійного та якісного опалення помешкань.

Пропонуємо створити програму «Теплі квартири» , яка б передбачала фінансування проекту та газового трубопроводу за рахунок бюджету , а мешканцям надати право на кредитування устаткування індивідуального опалення.Вважаємо,що немає іншого методу в отриманні якісного опалення квартир.

Мешканці зазделегідь вдячні за порузуміння в данному питанні та підтримку.

Маємо надію , що спільними зусиллями проблема буде вирішена», — зазначала автор петиції.

Ініціативу сумчанки Наталії Тітаренко у мерії не оцінили і пояснили чому:

«Відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженого наказом від 26.07.2019 №169 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відключення квартири в багатоквартирному будинку можливе у багатоповерховому будинку від мереж ЦО і ГВП та влаштування індивідуального опалення та гарячого водопостачання на даний час можливе лише за умови відключення від мереж ЦО і ГВП лише будинку в цілому, а не на окрему квартири (приміщення). При цьому для багатоквартирного будинку до заяви додатково додається протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг із протоколу) про ухвалене співвласниками рішення про відключення будинку від ЦО та/або ГВП та зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення багатоквартирного будинку.

Також відключення квартири в багатоквартирному будинку можливе, якщо не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

На підставі вищевикладеного, у разі якщо у будинку більшість квартир та нежитлових приміщень з індивідуальним опаленням, співвласники будинку мають право звернутися з письмовою заявою до постійно діючої міжвідомчої комісії щодо відключення споживачів від централізованого теплопостачання та влаштування автономних систем теплопостачання (рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 22.11.2017р. №644 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 02.08.11 №485 «Про створення постійно діючої комісії з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води» (зі змінами)».)

До заяви додаються наступні документами: копія технічного паспорту на приміщення, копія свідоцтва на право власності на приміщення, копія паспорту власників приміщень.

Дана міжвідомча комісія розглядає звернення та приймає рішення, шляхом складення протоколу, про надання дозволу чи про відмову на відключення від мереж ЦО і ГВП.

Вищезазначені документи подаються до секретаря діючої міської міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів міста Суми від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання ( вул. Горького,21, 3-й поверх кабінет №312, т. 700-598).

Слід зазначити, що в місті Суми діє Положення про дольову участь співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках м. Суми, затверджене рішенням Сумської міської ради від 05.10.2016 р. №1162-МР (далі – Положення)

Відповідно до даного Положення виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду, в тому числі і на влаштування індивідуального (автономного) опалення в будинку, проводитися на умовах співфінансування, а саме: до 70% ( для будинків, в яких створено ОСББ чи ЖБК), до 60% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету та не менше 30 % ( для будинків, в яких створено ОСББ чи ЖБК), 40% − власні та залучені кошти.

Інформаційну допомогу щодо дольової участі співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках м. Суми можна отримати в департаменті інфраструктури міста Сумської міської ради (вул. Горького, 21, ІІІ поверх, каб. 305 т. 700-593).

Крім того, рішенням Сумської міської ради від 02.12.2015 року №43-Р (зі змінами) затверджено Порядок відшкодування з міського бюджету частини відсотків за кредитами залученими населенням (фізичними особами, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами) на впровадження енергозберігаючих заходів у 2015-2017 роки, яким визначено механізм використання коштів, передбачених в міському бюджеті на відшкодування відсотків за коротко- і середньостроковими кредитами, що надаються фізичним та юридичним особам (об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків або житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергозберігаючих заходів.

Враховуючи вищевикладеного, департамент інфраструктури міста Сумської міської ради не вважає за доцільне створювати окрему програму «Теплі квартири».»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: