На Сумщині депутат міськради розводить «зоопарк»

27.10.2019

У Глухові депутат міської ради розводить фазанів, павичів і білок.

Білячу пару глухівчанин Микола Халявко придбав на виставці 2 роки тому, поповнивши свій домашній зоопарк.

– До цього мав лише птахів. А тепер захотілося завести білочок. Бо діти зі шкіл приходять на екскурсію. Вони ж мають бачити щось захоплююче. Та й для онуків цікаво. Вважаю, що, прищеплюючи дітям любов до тварин, ми їх вчимо любити все навколо, – ділиться Микола Олександрович.

Живуть білки у величезному вольєрі. Там зсередини господар зробив для них імітацію стовбура сосни та дупло, щоб звірі відчували себе, як у лісі.

Любов до тварин у Миколи Олександровича з дитинства. Він виріс у Слоуті, де батьки завжди тримали господарство. А ставши дорослим сім’янином, колишній сільський хлопець і сам захотів спробувати це в себе вдома. Починалось його захоплення з декількох голубів та фазанів 20 років тому. А сьогодні вже переросло у справжнє хобі.

Основна складова мінізоопарку – це фазани. Тут можна побачити золотого, срібного, червоного, мисливського, вухатого, лимонного, королівського. Господар розводить кучерявих голубів, а також перепілок, цесарок, індійських павичів, індоутей, курей породи «джерсійський гігант», «гамбурзькі» та «кохінхін».

У кожного виду – своя окрема домівка. Хтось розселений по одній парі, а хтось – по 2-3 особини. Впадає в очі, що всі вони мають гарний презентабельний вигляд. Це доказ правильного догляду та харчування. Годують птахів два рази на день. Ввечері господар робить суміш зерна, а зранку – свіжий салат: капуста, буряк, морква та всі інші можливі овочі і фрукти. Павичам купує сир. Для білок заготовляє в лісі шишки та гриби, пирій і різні ягоди. А нещодавно для своїх пухнастих улюбленців на зиму купив через Інтернет сумку горіха-фундука. Допомагає доглядати за таким господарством дружина Людмила. Це вже стало їх спільною сімейною справою.

Молоде потомство, яке народжується, Микола Олександрович не відмовляється продати на виставках. Говорить, це не заробіток, а більш кругообіг грошей: зароблене вкладає у придбання нових видів птахів та заготівлю корму для своїх улюбленців. Він відвідує всі виставки-ярмарки, де тільки можна. Із останніх – це у Слоуті на фестивалі «Сіверське перевесло» та на Покрову в Шостці. До Миколи Олександровича багато хто тут підходить за порадами, а він із захопленням розповідає, бо видно, що людина просто цим живе.

– Я намагаюсь побувати всюди, де можна. Їздив у Вінницю, Харків, Київ, Полтаву, Умань, Донецьк та інші міста. Десь виставки кращі, десь – гірші. Але все одно щось можна взяти для себе. Ось у цьому році з Харкова привіз лимонних фазанів, – розповідає.

Вартість однієї пташки залежить від того, наскільки вона рідкісна, особлива і як виводиться в неволі. Так, наприклад, вухатий фазан, якого дуже важко розмножити, коштує 1,3 тис. грн. Свайно, який має незвичний окрас, – 1400 гривень, королівський – близько 600.

Окрім декоративних видів, яких Микола Халявко розводить, так би мовити, для душі, деякі птахи використовуються в їжу. Серед фазанів таким є мисливський. Господар дозволив собі скуштувати його королівське м’ясо, говорить, дуже ніжне та смачне, недаремно носить титул делікатесу.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: