У Сумах показали центр, де лікують інсульт

29.10.2019

У Сумах показали центр церебро-васкулярної та серцево-судинної патології. Це відділення центральної міської лікарні, в якому зокрема лікують інсульти. Воно розраховане на 40 ліжко-місць. 7 – у палаті інтенсивної терапії. Усього працює 6 лікарів.

Яким методом лікують пацієнтів, розповідає Олександр Школьний, в.о. завідувача неврологічним відденням: «Тромболізис — це введення препарате Актилізе в кровоносне русло людини, який може розчинити тромб. Оскільки препарат немає аналогів у світі, він є єдиний у своєму роді коштує 13 200 гривень за флакон. Протрібно 2 флакони для людини».

«У нас є проблеми із забезпеченням препарати Актилізе, препарат, який дає можливість не тільки зберегти життя, а й відновити здоров`я хворим, якщо вони потрапляють в терапевтичне вікно, яке складає 4 години», — говорить Валентина Домінас, головна лікарка ЦМЛ № 1.

«Ми плануємо на наступний рік в міську програму включити забезпечення даного відділення препаратами для проведення тромболізису», — розповіла Олена Чумаченко, в.о. начальника відділу охорони здоров`я міськради.

Є кабінети для підвісної терапії. Тут проводять реабілітаційні заняття для хворих після інсульту.

«Пацієнт підвішується, можна використовувати загальний підвіс. Пацієнт отримує загальний релакс. Можна використовувати як масажний стіл. Бажано від 8 до 10 процедур. Ефект відчутний після третьої процедури», — каже Іван Куцан, ерготерапевт.

Як вчасно розпізнати інсульт? Порушення зору, якщо є асиметрія обличчя, порушення мови, заніміння кінцівок, порушення координації рухів, — це є симптомами інсульту і треба викликати швидку.

За інформацією виконувачки обов’язків начальника відділу охорони здоров’я міськради Олени Чумаченко, на 5-10 відсотків зростає кількість інсультів. У цьому році у Сумах зареєстровано 750 випадів захворювання на інсульт.

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: