«Мучився у конвульсіях на очах у дітей»: Небайдужі перехожі врятували від отруєння бездомного собаку

31.10.2019

Подія сталася в Конотопі в одному з дворів 4-го провулку вул. Успенсько-Троїцькій. Бездомна собака по кличці Рижуля раптом почала скиглити й битися у конвульсіях. Небайдужі конотопці врятували її та навіть знайшли господаря. Як це було?

Вечір суботи. Богдан Назаренко приїхав у гості до мами. Коли зайшов у під’їзд, побачив знайому собаку. З нею щось було не так. Вона вибігла у двір й почала голосно скиглити. «Це важко описати словами. Вона неконтрольовано гарчить, бігає по двору, врізається в велосипед, розбиває собі голову. Кричить, б’ється в конвульсіях. Все це на очах у дітей. Жах», — розповів він.

Чоловік зняв страждання тварини на камеру та виклав у Instagram. У цей час поряд проходила жінка. Вона зателефонувала до місцевої зоозахисної організації «Друзі тварин».

Богдан Назаренко згадує, що далі вже він тримав зв’язок із волонтерами. Його попросили приглянути за твариною, щоб вона нікуди не втекла. Ще був шанс на порятунок. Він взяв у автомобілі рукавиці й покривало, накрив собаку й стежив за нею до приїзду активістів.

Голова громадської організації «Друзів тварин» Наталія Сучко у цей час була на роботі. Коли їй зателефонували й описали ситуацію, вона одразу зв’язалась зі своєю колегою Валерією Степаненко. Разом придбали в аптеці шаблонний набір ліків проти отруєння та прибули на місце події.

Наталія Сучко каже, що одразу розпізнали класичний варіант отруєння: йшла піна з пащі, тіло зводили судоми. Активістки приїхали за десять хвилин після дзвінка, а загалом тварина мучилася понад пів години. «Було ще не пізно. Коли Наташа вколола їй вітаміни, сечогінне, вже було видно, що вона відходить — буде жити. Богдан її накрив й тримав, щоб нікуди не втекла. Мама, яка зателефонувала нам, стояла і плакала», — згадує Валерія Степаненко.

Зоозахисниці кажуть, що пощастило й з ветеринаром. Їхня знайома Оксана Муренко, хоча й була у відпустці, але змогла приїхати та відчинити клініку. Рижулі поставили крапельницю, зробили необхідні процедури й залишили на стаціонарі.

«Люди думають, що дадуть таблетку з отрутою, а потім собака просто засинає. Насправді, це не так. Тварина мучиться впродовж декількох годин. Принцип дії таблетки такий, що собака поступово задихається, вмирає дуже повільно», — говорить ветеринар.

Увесь час, поки рятували собаку, Богдан Назаренко був поруч й допомагав. Паралельно транслював процес в Instagram. Він звернувся до підписників, щоб бажаючи забрали Рижулю до себе. Майже одразу йому відповіли троє людей. Серед них — Анна Яркова, яка мешкає у сусідньому під’їзді. Попрохала нікому її не віддавати й сама приїхала за нею наступного дня.

«Цю собаку любить весь двір. Вона дуже розумна й добра. Ніколи не гавкала й не кусалася. З нею гралися діти. Саме тому й забрала її дівчина з нашого двору, бо дуже любить Рижулю. Я навіть уявити не можу, кому взагалі спало на думку вбивати її», — зазначає Богдан Назаренко.

Тепер собака живе у бабусі Анни. Її вилікували, зробили всі необхідні процедури. Тепер вона чудово себе почуває. Придбали будку й нашийник, на якому є контакти володаря, щоб Рижуля не загубилася. Залишили й покривало, яким закутували хвостату в той вечір.

Валерія Степаненко зазначає, що таких див, коли отруєним тваринам швидко допомагають, майже не буває. Рижулі дуже пощастило. Випадків отруєння у місті фіксують багато. Це відбувається постійно, але найбільше — весною. Травлять собак так звані «догхантери», але не тільки вони. Ще бувають люди, які намагаються позбутися тварин, яких бояться.

Наталія Сучко додає, що за можливості вони завжди поспішають на допомогу, але у них також не завжди це виходить. Насправді першу допомогу тварині надати не дуже складно. Є пам’ятка, що потрібно робити у випадках отруєння.

Пам’ятка від «Друзів тварин»

Активістка зазначає, що антидотом є вітамін В6. Його потрібно колоти з розрахунку 1 мл на 1 кг ваги тварини. Якщо не знаєте, скільки собака важить, краще ввести більше препарату. Решта засобів — від судом й набряку.

За словами ветеринара, після першої допомоги, бажано поставити крапельницю з розчином Рінгера. Зрозуміло, що це може зробити лише фахівець, але після уколів тварина має усі шанси дожити до приїзду у клініку.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: