У Сумах оштрафували директора КП «Паркінг» за горіння «зеленого полігону»

02.11.2019

31.10.2019 до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшла інформація про масштабне загоряння на майданчику рослинних відходів та опалого листя, що розташований у м. Суми по вул. М. Лукаша, 75. На місце подій оперативно виїхали державні інспектори з охорони довкілля, які підтвердили зазначений факт. Пожежу ліквідовували працівники ДСНС.

За порушення вимог законодавства щодо поводження з відходами директора КП «Паркінг» Сумської міської ради, у якого на балансі перебуває «зелений полігон», притягнуто до відповідальності за ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Примітно, що у той час, коли представники міської влади нарікають на спалювання громадянами опалого листя, (хоча і справедливо), та просять посилити контроль за «дрібними» порушниками, самі ігнорують приписи Інспекції, оскільки Сумською міською радою, її виконавчими органами та комунальними підприємствами не здійснюється контроль за належним станом майданчика.

Слід зауважити, що вчорашній випадок загоряння цього майданчика — далеко не перший, бо під час перевірок протягом кількох останніх років працівники Інспекції систематично виявляють залишки згарищ і золи, та інколи фіксують горіння або тління звалища. При обстеженні «зеленого полігону», проведеного в рамках перевірки виконання повноважень Сумською міською радою в жовтні 2019 року, встановлено, що даний майданчик продовжує експлуатуватись з порушеннями вимог природоохоронного законодавства, а саме: на його території наявні залишки від горіння рослинних відходів, в деяких місцях має місце розміщення твердих побутових та будівельних відходів. Тож окрім продуктів горіння органічних відходів, вочевидь, відбулося і вивільнення значної кількості інших токсичних хімічних сполук, які мають негативний вплив як на здоров’я людини, так і на стан навколишнього природного середовища.

Крім того, Державною екологічною інспекцією у Сумській області встановлено, що проектна документація, паспорт місця видалення відходів та інструкція з експлуатації майданчику рослинних залишків та опалого листя — відсутні. Вилучення ТПВ, подрібнення та компостування рослинних відходів не здійснюється, відсутнє обладнання для оброблення та утилізації деревних відходів, а також немає огорожі по периметру полігону та шлагбаума.

Тож не дивно, що за відсутності цілодобової охорони й огорожі на майданчик рослинних відходів та опалого листя періодично кимось завозяться й тверді побутові відходи та мають місце підпали. Імовірно, допоки законодавством не передбачено дієвих механізмів впливу на відповідальних осіб, а міська влада продовжуватиме виправдовуватися відсутністю коштів на належне облаштування майданчика рослинних відходів та опалого листя, ситуація з горінням та тлінням «зеленого полігону» ризикує повторюватися, повідомляє прес-служба відомства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: