Міни, артснаряди, гранати: на Конотопщині знайшли склад боєприпасів часів Другої світової війни

04.11.2019

Минулої суботи у полі на відстані двох кілометрів від села Нехаївка Конотопського району, під час осінньої оранки землі, плуг виорав велику кількість боєприпасів часів Другої світової війни. У знайденому арсеналі 14 мінометних мін калібру 82 мм, 2 мінометні міни калібру 50 мм, 10 артилерійських снарядів калібру 76 мм, 21 снаряд калібру 45 мм, та три гранати Ф-1.

Працівники Конотопського відділу поліції, оперативно прибувши на місце, виставили охорону, аби перекрити вільний доступ стороннім особам до знайденого складу, та сповістили саперів.

Той факт, що така кількість боєприпасів опинилася в одному місці, можна пояснити тим, що по закінченню боїв, їх, очевидно, через брак часу не знешкодили належним чином, а просто присипали землею та забули. І ось через багато десятиріч війна знову нагадала про колишні бої.

До слова: на території області в цей день було виявлено ще дві подібні «знахідки»: артилерійський снаряд калібру 122 мм знайшли на дні висохлого ставу неподалік від села Шпотівка Конотопського району, і в полі біля села Кудряве на Охтирщині місцевий житель натрапив на 82-мілімітрову мінометну міну.

Сапери з обережністю вилучили з землі старі іржаві боєприпаси, вивезли їх в безпечне місце та підірвали. Як стверджують спеціалісти, на багатьох мінах та снарядах знаходилися детонатори, тож найменше необережне поводження з ними у будь-який момент могло б призвести до фатальних наслідків.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: