У Сумах зібрали майбутніх наставників для дітей з інтернатів

06.11.2019

У Конгрес-центрі СумДУ відбувся форум «Наставник: хто, для кого, як?», присвячений наставництву для дітей, які проживають в інтернатах.

«Кожної суботи, протягом двох років ми відвідуємо цих діточок. Для наставництва – це, я вважаю, дуже гарна перевірка, тому, що коли ти стаєш наставником, ти також маєш регулярно кожної суботи, неділі, а може й два рази на тиждень відвідувати свого підопічного. У нас постало таке питання, як можна вивести діточок за межі закладу, але, на жаль, якщо ти не наставник, то ти цього зробити не можеш. Ти можеш запросити аніматорів, ти можеш запросити ляльковий театр, можливо прийти самостійно якось надати допомогу дітям в плані цукерок, якоїсь уваги: повозити ту саму коляску, але більше ти нічого зробити не можеш», — розповіла волонтерка Ксенія Гриник.

Отримати статус наставника можна після проходження навчання за спеціальною програмою, мати довідку про відсутність судимості та мати довідку про стан здоров’я. Вікових обмежень для наставника немає. Ця робота є волонтерською і грошей за неї непередбачено. Зараз у Сумській області є лише волонтери, які допомагають дітям з інтернатів.

«Понад 2,5 тисячі дітей знаходяться в інтернатах, з них десь 4% дітей, які мають статус дитина-сирота або дитина позбавлена батьківського піклування. Взагалі програма «Наставництво» розрахована на усіх дітей, які в інтернатній системі згідно з законом, але ми більш орієнтовані на дітей підліткового віку, все ж малюки мають шанс потрапити в сімейну форму виховання: під опіку, усиновлення, прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу. Подібних програм ще не було. У Сумській області ми тільки починаємо розвивати наставництво», — говорить директорка обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Шевченко.

Група для навчання наставників, за словами Тетяни Шевченко, вже сформована. Вона складатиметься з 15 людей – це сумчани та мешканці області. З датою першого заняття ще визначаються.

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: