«Такого мору ще не було»: На Глухівщині за сезон загинуло майже 900 сімей бджіл

06.11.2019

Про це заявила голова спілки пасічників Глухівщини Ніна Ночевна на зборах, що проходили в районному БК. Туди зібралось близько 80 чоловік, які протягом багатьох років займаються бджільництвом. Усього в спілку входять 152 пасічники, це ті, хто має офіційно зареєстровані вулики. Головною задачею зустрічі було підведення підсумків сезону, обговорення проблем та планів.

Не дивно, що тема загибелі комах стала найактуальнішою. Бо, як говорить Ніна Дмитрівна, такого мору, як цього літа, у районі ще не було. Особливо постраждали села Уланове, Біла Береза, Тополя, Кучерівка, Бачівськ. У людей гинули всі бджолині сім’ї, наприклад, у одного з господарів – 120 сімей одразу. Пасічники це пов’язують з роботою аграрних підприємств, а точніше – обробленням полів хімікатами. Люди звернулись і до правоохоронних органів, але віз і нині там.

– Справи не закриті, але й винних ніхто поки не встановив, – говорить Н. Ночевна.

Щоб привернути увагу суспільства до проблеми, на зборах пасічники внесли пропозицію наступної весни в місті провести акцію, якою б закликали аграріїв дотримуватись законів, працювати так, щоб їх діяльність не шкодила бджільництву. Крім цього, вони планують написати звернення до лабораторного центру з проханням перевірити якість гербіцидів, пестицидів, якими обробляються поля в нашій місцевості.

Також пасічники сподіваються, що в державі будуть прийняті закони для їх захисту.

– Коли для фермерів буде кримінальна відповідальність, то, думаю, вони більш ретельно підходитимуть до ведення своєї діяльності, а не працюватимуть, як заманеться. Поки що лише одиниці аграріїв нас чують, – підсумувала Н. Ночевна.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: