Сумському прикордоннику «світить» до 4-х років тюрми

12.11.2019

Скеровано до суду обвинувальний акт щодо інспектора прикордонного контролю Сумського прикордонного загону та його пособника – громадянина Російської Федерації. Згадані особи вносили недостовірні дані в паспорти іноземців – відмітки про «виїзд» та «в’їзд» без фактичного перетину ними кордону.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві.

Досудовим розслідуванням встановлено: прикордонник налагодив механізм отримання неправомірної вигоди від іноземних громадян. Прикордонник за гроші вносив у паспорти іноземців інформацію про перетин державного кордону України без перетину ними кордону. Також недостовірні відомості вносились і до інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної системи «ГАРТ». Згадана схема працювала за пособництва громадянина Російської Федерації.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює військова прокуратура Центрального регіону України. Оперативний супровід – Департамент захисту Національної державності Служби безпеки України.

Кваліфікація дій прикордонника:

одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища (ч. 1 ст. 368 Кримінального кодексу України);

пособництво у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою поєднане з вимаганням неправомірної вигоди (ч. 1 ст. 368 Кримінального кодексу України);

надання неправомірної вигоди особі, яка пропонує чи обіцяє (погоджується) за таку вигоду або за надання такої вигоди третій особі вплинути на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 1 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

Санкція: у разі доведення вини, обвинуваченим загрожує покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк від трьох до шести місяців, або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: