У Сумах у безпритульної тварини виявили сказ

14.11.2019

На вулиці Тополянській знайшли труп безпритульного собаки, в якого виявлений вірус сказу.

Як повідомили жителі вулиці, напередодні в цьому районі з’явилась агресивна лисиця, яка контактувала з бродячими собаками.

Відділ охорони здоров’я нагадує, що треба завжди дотримуватись правил поводження з тваринами. У жодному разі не можна створювати таких провокаційних ситуацій, коли тварина може покусати, наприклад, відбирати у неї їжу, наступати на хвіст чи лапи, бити або, навпаки, брати на руки, пробувати гладити, коли їй це не до вподоби.

Якщо нападає собака, не треба панікувати, тікати, кричати, проявляти агресію, а необхідно, якщо є умови, заховатися у будь-яке укриття. Треба пам’ятати, що собаки, як правило, нападають на предмети, що рухаються.

Якщо до населеного пункту забіг дикий звір (лисиця, вовк), це свідчить про його неадекватну поведінку, адже зазвичай дикі тварини уникають людей. Тому їх треба остерігатись, а якщо трапилося так, що звіра вбили, в жодному разі не можна торкатись трупа голими руками. Це також стосується трупа будь-якої тварини, загиблої з невідомої причини. На місці знахідки необхідно виставити попереджувальні знаки і повідомити про подію спеціалістів ветеринарної служби, які виконають всі необхідні заходи щодо ліквідації можливого джерела зараження.

Для профілактики сказу необхідно: регулярно вакцинувати свійських тварин; уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами; не торкатись диких чи безпритульних тварин.

Профілактичні заходи від сказу поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу.

У разі укусу домашньої чи дикої тварини необхідно негайно промити рану проточною водою з милом. Чим більше піни і води, тим краще. Потім обробити місце ураження антисептичним препаратом (5% розчин йоду, 70% спирт), накласти чисту пов’язку. Після цього, якщо даний випадок трапився з дорослим, звернутись до рабіолога травмпункту КНП «Центральна міська клінічна лікарня» для одержання кваліфікованої допомоги і вирішення питання щодо щеплень, якщо з дитиною – у будні дні до КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», а у вихідні дні та вночі – до КНП СОР «Обласна дитяча клнінічна лікарня». Єдиним специфічним засобом профілактики сказу є активна (щеплення вакциною) чи пасивна (введення імуноглобуліну) імунізація, яку в кожному конкретному випадку призначає лікар. Після вакцинації імунітет з’являється через два тижні і триває до року. Протипоказань до щеплень немає.

«Пам’ятайте: сказ – небезпечне смертельне захворювання. Постійно дотримуйтесь усіх порад медичних і ветеринарних працівників щодо заходів з профілактики сказу», – наголошують у відділі охорони здоров’я.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: