Апеляційний суд відмовив у зміні підсудності справи сумського прокурора

15.11.2019

До Сумського апеляційного суду надійшло клопотання прокурора Генеральної прокуратури України щодо направлення на розгляд до іншого суду кримінального провадження відносно прокурора Сумської місцевої прокуратури, обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Своє клопотання сторона обвинувачення обґрунтовувала тим, що особа, виконуючи свої посадові обов’язки, неодноразово брала участь у судових засіданнях в Зарічному районному суді м. Сум, який відповідно до територіальної підсудності має розглядати справу. А тому, на думку прокурора, маючи особисті знайомства з суддями, обвинувачений може використати наявні зв’язки для впливу на об’єктивність розгляду кримінального провадження.

Розглянувши клопотання прокурора, колегія суддів Сумського апеляційного суду відмовила у його задоволенні, оскільки на думку колегії на даний момент відсутні передбачені КПК підстави для направлення кримінального провадження на розгляд до іншого суду. Зокрема, прокурор не надав суду фактів, які б свідчили про неможливість здійснення Зарічним районним судом м. Сум правосуддя у даному кримінальному провадженні, та не обґрунтував чому направлення кримінального провадження на розгляд до іншого суду зможе забезпечити оперативність та ефективність кримінального провадження.

Разом з тим, колегія суддів апеляційного суду зазначила, що в Зарічному районному суді м. Сум є достатня кількість суддів для утворення складу суду, а за наявності обставин, які викликають сумніви у їхній неупередженості, дане питання може бути вирішене в порядку заявлення їм відводів, що  передбачено положеннями Кримінального процесуального кодексу України, повідомляє сайт суду.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: