Райцентр на Сумщині атакують воші

15.11.2019

За 9 місяців 2019 року показник ураженості населення Сумської області педикульозом знизився на 21,2% і становить 89,12 на 100 тис. населення проти 113,4 за аналогічний період 2018 року (974 вип. проти 1238). У тому числі рівень ураженості дитячого населення педикульозом знизився на 15%.

Але, захворюваність населення на педикульоз по Глухівському району є однією з найвищих по області, так за 9 місяців 2019 року виявлено 42 хворі особи, показник – 155,17 на 100 тисяч населення, що в 1,7 разів більше ніж по області, у т. ч. 33 дитини. Із всієї кількості хворих по місту Глухів – 7 осіб (показник на 100 тисяч населення склав 21,39), із них 4 дитини віком до 17 років, а по Глухівському району – 35 осіб (показник на 100 тис. населення – 155,17), у тому числі 29 дітей віком до 17 років. При цьому зрозуміло, що фактично уражених більше.

Найбільш високі рівні ураженості виявлені в дитячих організованих колективах серед учнів шкіл – інтернатів – 23 дитини та школярів загальноосвітніх шкіл – 8 дітей. Проаналізувавши показники треба відмітити, що практично 79% від виявлених випадків це вражені діти віком до 17 років. І це проблема не тільки самих дітей, а і їх батьків.

Дитина, вражена педикульозом, стає в центрі розмов та насмішок зі сторони друзів та ровесників. Така психологічна травма важко переноситься дітьми. Завжди тема педикульозу обговорюється з відтінком сорому та неприязні.

Як же людина заражається вошима?

Поки на Землі є хоч одна пара вошей, їх рід не перерветься. Розмножуються воші дуже інтенсивно. Одна самиця воші за один місяць життя наносить близько 150 яєць (кожного дня близько 4 яєць). Традиційно склалось, що розповсюдження вошей зв’язують з війнами, низьким матеріальним рівнем життя, міграцією населення, погіршенням соціально-побутових умов населення. Загрозу відчувають і від соціально-неадаптованих осіб, які ведуть неосідлий спосіб життя. Але це не так.

І благополучних людей воші не залишають у спокої. Навіть охайні люди можуть привезти цих комах з відрядження, мандрівки, подорожі та інше, а діти можуть заразитись в колективі або під час активного відпочинку в літній період при тісному

спілкуванні з друзями, ровесниками. Зараження відбувається або безпосередньо від завошивленої особи, або через речі завошивленої особи.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: