У Сумах зливали каналізаційні стоки в озеро парку «Казка»?

19.11.2019

Ще в серпні поточного року до Державної екологічної інспекції у Сумській області поскаржився сумчанин на забруднення одного із озер в дитячому парку «Казка» каналізаційними стоками із характерним фекальним запахом. Тоді Інспекцією відбиралися проби води з озера, в яких було виявлено високі концентрації специфічних показників, характерних для каналізаційних стічних вод. Зокрема, було зафіксовано перевищення вмісту амонію, що могло свідчити про потрапляння каналізаційних стічних вод в мережу ливневої каналізації, трубу якої виведено безпосередньо до озера у парку.

На підставі лабораторних досліджень Інспекція направила лист до Сумської міської ради з вимогою дослідити стан мереж господарсько-побутової та зливової каналізації в районі дитячого парку «Казка» і, у разі виявлення їх пошкодження, провести невідкладні ремонтні роботи. Виконком Сумської міськради відзвітував про обстеження зазначеної ливнівки: за їх інформацією, пошкоджень каналізаційної мережі, несанкціонованих врізок до ливнівки чи аварійних поривів не встановлено.

Аби проаналізувати нинішній стан води в найбільшому озері, розташованому в парку «Казка», 15.11.2019 фахівцями Інспекції здійснено візуальне обстеження водойми. На момент обстеження скид води із системи відведення поверхневих зливових та талих зворотних вод (ливневої каналізаційної мережі) не здійснювався.

Інспекційним відділом інструментально-лабораторного контролю повторно відібрано пробу води з озера та досліджено показники складу та властивостей поверхневих вод. За результатами гідрохімічного аналізу, у відібраному зразку води виявлено незначне перевищення рівня хімічного споживання кисню (ХСК) — в 1,3 рази у порівнянні зі встановленими гранично допустимими концентраціями для водойм господарсько-побутового призначення. Проте, в цілому, вода в озері досить збагачена киснем, оскільки вміст розчиненого кисню у пробі складає 9,8 мгО2/дм3 (при нормі для водойм господарсько-побутового призначення — не менше 4 мгО2/дм3). Всі інші гідрохімічні показники знаходяться в межах норми.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: