Стало відомо, як працюють сумські метеорологи

19.11.2019

Кожні три години вимірюють параметри погоди сумські метеорологи, які працюють на шести метеостанціях області. У своє професійне свято — День працівників гідрометеологічної служби — вони показали, як спостерігають за погодою на території сумського аеропорту.

Метеорологічний майданчик для проведення спостережень за погодою обладнаний приладами для вимірювання різних погодних параметрів. Є снігомірні рейки, опадовимірювач, прибор, який вимірює рівень промерзання грунту. Витяжні термометри для вимірювання температури під землею на глибину до 3 метрів 20 сантиметрів. Частина обладнання – у приміщенні. Дані мають бути записані і передані в центр протягом двох хвилин. Параметри погоди фіксують цілодобово, кожні три години, для авіації – кожну годину, якщо є польоти – кожні 30 хвилин.

Любов Рапута, начальниця метеостанції «Суми»: «В метеорологію приходять звичайно романтичні натури, які люблять природу, люблять спостерігати за всім оточуючим світом. Звичайно, в нашому колективі такі ж самі романтики працюють, тому що заробітна плата у нас невелика. Люди, які приходять до нас, або протягом року уходять, тому що це не їхнє середовище, а які вже залишаються, то працюють дуже багато років.»

Серед ветеранів метеослужби — кішка Муся. Вона працює на метеостанції 8 років, її обов’язок – ловити мишей, які водяться у цьому будинку. Авіаційна метеостанція цивільна – одна з шести метеостанцій Сумщини. Діє з 1945 року, на території нинішнього аеропорту розмістилася у 86-му. Спостереження, отримані тут, передають у Загальний банк метеоданих. Всі дані наносять на спеціальні карти, розповідають у Сумському гідрометцентрі. Потім на їх основі синоптики складають прогнози погоди.

Юрій Літвінов, зав.сектором метеопрогнозів Сумського гідрометцентру: «Раніше основним методом прогнозування був синоптичний метод, коли всі дані про погоду наносились на паперові карті, і потім синоптики працювали з цими картами і складали прогноз погоди. Зараз все це роблять гідродинамічні моделі атмосфери – такі програми, встановлені на дуже потужні комп’ютери. Ми беремо дані цих моделей, обробляєм, узагальнюємо, намагаємось ці дані перевести в зрозумілі для пересічної людини прогнози. Це інформація, яка виводиться у вигляді метрологічних елементів, полів, це не готовий текстовий прогноз, треба всі дані обробити».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: