Влада Глухова не скористалася можливістю зменшити тариф на тепло

20.11.2019

Виявляється, у глухівчан була можливість відчути змешення тарифу на тепло. Але не судилося.

26 червня Кабмін за підписом тоді ще Прем’єра В. Гройсмана видав постанову №560 «Деякі питання захисту споживачів житлово-комунальних послуг». Документ передбачає граничні розцінки на тепло. Зокрема, там зазначено: «Установити на опалювальний сезон 2019/20 років ціни на послуги для населення для міст обласного підпорядкування з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку – 1,4 тис. грн за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ)».

У Глухові ж розцінки «Теплового району» залишилися незмінними і значно вищими: 1 Гкал обходиться в 1,73 тис. грн. У постанові зазначається, що органи місцевого самоврядування під час встановлення тарифу на опалювальний сезон мали використовувати розмір тарифу, передбачений Кабміном. Але у Глухові міська влада це проігнорувала.

Начальник КП «Глухівський тепловий район» Микола Колоша коментує, що про зміни у законодавстві він повідомив владу. Це питання розглядалось виконкомом, але на зменшення тарифу не пішли. На його думку, встановлені Кабміном розцінки – нереальні до виконання місцевим тепловим підприємством. Необхідно, щоб бюджет компенсував збитки. Після прийняття постанови КМ №560, підпорядковане йому підприємство пройшло глобальну перевірку Державною аудиторською службою України і вона не виявила жодного порушення.

– У нас ні по одному складовому тарифу нема жодного перевищення. Я не проти, щоб тариф зменшився до рівня 1400 грн, але тоді міський бюджет має компенсувати нам недоотримані близько 8 мільйонів у рік, – відмічає він. – Інакше, якщо ніхто не компенсує, то виробляти тепло буде нікому, бо підприємство загнеться.

15 листопада новий уряд вищезгадану постанову скасував. Але, якби виконком на чолі з в. о. міського голови Оленою Демішевою не проігнорувала її свого часу, то хоча б місяць глухівчани могли платити за зменшеним тарифом.

Під час публічного звітування розпорядників бюджетних коштів, які проходили у міській раді 18 листопада, голова фракції «Воля народу» Юрій Бурлака поцікавився у представників влади, чому вони проігнорували постанову? Начальник управління соціально-економічного розвитку Людмила Сухоручкіна заявила, що так як у документі не був вказаний компенсатор втрат, то рішення по зменшенню тарифу виконком не затвердив. Але лідер опозиції вважає, що саме керівники міста і повинні були віднайти той компенсатор, вони ж пішли найлегшим шляхом, поклавши затрати на людей. «Знизити тариф можна, провівши аудит котелень, розробивши програму утеплень багатоповерхівок. Але нічого подібного у Глухові не робиться», – коментує Ю. Бурлака.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: