У сумських школах замість вершкового масла використовували заборонені жири

21.11.2019

Як ми повідомляли, минулого тижня Світлана Міняйло, мама одного з учнів школи №15 у Сумах, вирішила подивитися, як годують її дітей у шкільній їдальні. Побачене вразило її до глибини душі.

«Почну з того, що вже другий рік поспіль наші діти постійно скаржаться на те, як їх годують в школі. Діти постійно кажуть, що: їжа холодна, їжа несмачна, порції дуже маленькі. Сьогодні після чергових батьківських зборів перевірила особисто, що і як їдять наші діти. Чесно, я була в шоці! Почну з того, що з цього року у дітей є вибір – бутербродне харчування чи друга страва. Почну з бутербродного. Сьогодні була булка з сиром і какао з молоком. У меню написано, що сиру повинно бути 13 г. Скільки там сиру і скільки це насправді 13 г видно на перших фото – перше це те, скільки сиру дітям дали, а друге це я вдома сфотографувала щоб було зрозуміло. Питання – за що батьки платять гроші? Другий вид харчування на двох наступних фото – сьогодні це ложка гречки і котлета розміром зі столову ложку. На подив сьогодні тепле (напевне сказались учорашні батьківські збори і скарги що все завжди холодне). Завідуюча їдальні принесла мені спробувати. Скажу так – це не котлета, це суцільний хліб! Після всього, що я сьогодні побачила, я не дивуюсь, чому наші діти голодні й постійно скаржаться. При всьому цьому хочу добавити, що директор школи категорично забороняє торгувати в школі пиріжками і т. п. Чому? Мені сказали, що ніби це заборонено чинним законодавством, але яким — пояснити не змогли. Тільки цікаво, чому в інших школах, у ВНЗ, у лікарнях і т. п. можна, а тут ні? Що робити старшокласникам, у яких по 8-9 уроків і які взагалі позбавлені можливості купити собі перекусити? Скільки така ситуація з харчуванням наших дітей буде продовжуватись? Олександр Лисенко, Ваша дитина теж ходить у 15 школу, не скаржиться? Може вже давно час навести в ній лад, хоча б у харчуванні?» — написала Світлана.

Пост сумчанки в соцмережі викликав великий резонанс. Хоча, власне, нічого такого, чого б не знали батьки інших школярів, у цьому питанні немає. Так годують дітей давно, але більшість батьків не обурюються відкрито.

Директор школи №15 Раїса Замятіна вважає, що на 8 гривень у день (стільки платять батьки) школярі отримують нормальну їжу.

— Ми були здивовані інформацією, яка з’явилася в соціальних мережах. Перш за все, її потрібно було перевірити. Ми намагаємося поліпшити харчування, розуміючи, що воно повинно бути організовано по-іншому, але за 8 гривень у день сьогодні — це нормально.

В управлінні освіти Сумської міськради повідомили: вони домовилися з батьками учнів про те, що з понеділка вони встановлюють чергування в харчоблоці, щоб постійно спостерігати за тим, як і що отримують діти в їдальні. А через два тижні відбудеться зустріч із батьківським комітетом, щоб обговорити побачене.

У Держпродспоживслужбі розповіли, що під час перевірки харчоблоків у школах виявлялися факти, коли замість вершкового масла використовували жири рослинного походження (спред). Годувати таким дітей в українських школах заборонено. Також у 8% готових страв у школах виявляли збудників інфекційних хвороб.

Головна ж проблема полягає в недостатньому фінансуванні харчування дітей у школах. На 8 гривень сьогодні можна купити ну хіба що каву. Та й якісний твердий сир коштує від 200 гривень за кілограм. Тобто, навіть якщо оптова ціна для шкіл буде 150 гривень, то 13 грамів сиру буде коштувати вже близько 2 гривень. Залишається ще 6. Булка — близько 4 гривень, і грошей залишається на ріденьке какао з краплею молока. Тому для того, щоб щось змінилося, батькам, швидше за все, доведеться вирішити, чи готові вони взяти на себе додаткові витрати, щоб поліпшити харчування своїх дітей у школах. Адже міськбюджет навряд чи візьме на себе додаткові витрати. Можливо, саме про це через два тижні й піде розмова між батьками учнів школи №15 та фахівцями управління освіти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: