На межі закриття: Депутати Сумської облради відстоюють право на життя шосткинських протитуберкульозних установ

24.11.2019

Шосткинський міжрайонний протитуберкульозний диспансер, який обслуговує жителів шести навколишніх районів, та єдиний в області дитячий обласний протитуберкульозний санаторій – на грані закриття. Внаслідок реформи в галузі медицини, уряд не передбачає подальше утримання протитуберкульозних закладів, як, і наркодиспансерів, ВІЛ-центрів. Їх планують залишити тільки по одному на область.

Без роботи залишаться два колективи – а це майже 200 людей. Хворі будуть змушені лікуватися в звичайних лікарнях і вдома, або ж їздити майже за 200 км в протитуберкульозний диспансер до обласного центру в громадському транспорті, заражаючи туберкульозом оточуючих.

Оскільки дані установи в Шостці — обласного підпорядкування, їх під свою опіку взяли депутати Сумської обласної ради від партії ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ Володимир Пилипейко, Олександр Стрельченко і Микола Войтенко.

Протягом останніх років опозиціонери ініціювали виділення близько 7 мільйонів гривень з обласного бюджету на енергозбереження (заміну вікон), ремонт приміщень та покрівлі, овочесховища, закупівлю обладнання. Зараз депутати встали за збереження установ.

– Ситуація з медичною реформою в Україні взагалі складна. Горе-реформатори планують закрити багато закладів, у тому числі і в Сумській області. Зусиллями ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ, зокрема нашої обласної команди, вдалося знайти механізм їх збереження. Головне завдання – зберегти ці заклади і досвідчені трудові колективи у Шостці. А хворі туберкульозом і надалі будуть лікуватися тут. Принаймні ми все для цього зробимо, – говорить депутат облради Микола Войтенко.

Як варіант, розглядається можливість передати шосткинські установи під юрисдикцію обласного тубдиспансеру, можливо, в якості філій. Таке рішення опозиціонери планують винести на розгляд найближчої сесії обласної ради в грудні і сподіваються, що їх підтримає депутатський корпус.

— На сьогоднішній день існування багатьох закладів охорони здоров’я під питанням. Адже, згідно з концепцією Національної служби здоров’я, Міністерства охорони здоров’я, майже ніде не передбачили фтизіатричну службу. Все йде до того, щоб оптимізувати установи або частково скорочувати. Ми написали листа голові обласної ради з проханням приєднати нашу установу до обласного протитуберкульозного диспансеру в с. Степанівка в Сумах. Команда ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ — ЗА ЖИТТЯ лобіює наші інтереси в облраді і обіцяє підтримати, — зазначає головний лікар КП Сумської облради «Шосткинський міжрайонний протитуберкульозний диспансер» Валерій Чурсін.

— Ми зробимо все для того, аби захистити пацієнтів закладів та колективи, і не дамо ошукати людей. Колишня влада свого часу обіцяла «золоті гори» у рамках реформування медицини. Влада нинішня перед виборами взагалі нахвалялася вивести медицину на надсучасний рівень, натомість продовжує курс «життя по-новому» і просто викидає людей на вулицю. Наша політична сила п’ять років працювала в жорстокій опозиції. Зараз ми бачимо, що інтереси виборців треба відстоювати ще більше. І ми це будемо робити, — пообіцяв голова обласної організації ПП ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: