На Сумщині розслідують неподачу депутатом декларації

28.11.2019

Йдеться про заступника директора з медичної частини — головного лікаря КНП «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Буринської міської ради (ОТГ) Василя Гризана, який є діючим депутатом Слобідської сільської ради Буринського району Сумської області.

Як депутат він зобов’язаний декларувати свої доходи щорічно до 1 квітня. За 2016 та 2017 роки декларації він подавав, а от декларація за 2018 рік в реєстрі відсутня. За цим фактом наприкінці серпня цього року покуратура розпочала  кримінальне провадження за ст.366-1 Кримінального кодексу України (умисне неподання декларації).

Однак, як повідомила прес-секретарка прокурора Сумської області Наталя Науменко, підозра у даному провадженні досі не оголошена. Справа в тому, що прокуратурі треба довести навмисність неподачі декларації депутатом. Для цього на початку вересня прокуратура звернулась до НАЗК за доступом до ключа депутата до реєстру декларацій, аби побачити, чи вчиняв депутат спроби подати декларацію чи, можливо, відбувся технічний збій. Однак НАЗК відмовило прокуратурі. У зв’язку з цим прокуратура звернулась за дозволом на доступ до вище вказаних документів до слідчого судді.

31 жовтня слідчий суддя Буринського районного суду Володимир Куцан задовільнив клопотання слідчої Буринського ВП і надав дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію про дії депутата Василя Гризана в Єдиному державному реєстрі декларацій. Цей дозвіл виданий на місяць і діє до 30 листопада. Але, що цікаво, станом на вечір 27 листопада правоохоронці до НАЗК так і не з’їздили і з цими документами не ознайомилися. Це підтвердила Наталя Науменко.

Сам депутат Василь Гризан так прокоментував неподання декларації за 2018 рік:

-Я намагався її робити, і через сільську раду, але не вийшло, а терміни закінчилися і все. Я сам не можу зробить. У мене вона є. Мені завжди  юрист сільської ради відсилав. Я йому й залишав. Але він то захворів, то ще щось. Тоді донька намагалася, але не вдалося. Так і затягнулося, а тоді вже було пізно. Я намагався.  Тож я протермінував. Ну я сам ніколи його не вводив.

— А дві попередні декларації подавав юрист сільської ради?

-Так. Я йому приносив, але він то не зміг, то захворів. Вона довго в нього й перебувала. Обіцяв зробити, але дотягнув до останнього.  І донька намагалася, але не вдалося. І так до останнього.

-Справа в тому, що якби Ви пізніше подали, то це адміністративне правопорушення, а якщо взагалі не подати – то це ж кримінальне.

— Ну я прийшов у сільську раду й запитав у юриста: «Може ж подати й показати, що запізнилися та намагалися?» Він відповів: «Та ні, не треба, вже все одно». Він юрист і я йому довірився, чесно кажучи.

-А спроба у Вас була зайти в реєстр? Зареєструвати? Або при Вас юрист спробував?

— Ну я так розумію, що він і не починав. Бо просто не знайшов час. Але говорив: «Залиш, я зроблю».  Потім захворів на два дні.  Отак час і закінчився.

Довідково: Стаття 366-1 Кримінального кодексу України за умисне неподання декларації передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Sumy.Today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: