У Сумах мера перевірили на ВІЛ

29.11.2019

Відділ охорони здоров’я спільно з громадською організацією «Клуб «Шанс» та КНП СОР «Обласний клінічний центр соціально небезпечних захворювань» до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом провели для сумських посадовців експрес-тестування на ВІЛ.

За півтори години протестували близько сотні людей. У всіх тест показав негативний результат.

Міський голова Олександр Лисенко власним прикладом закликав підлеглих проходити тестування на ВІЛ, адже раннє виявлення хвороби дозволяє вчасно почати лікування, що в свою чергу дозволяє людині далі вести повноцінне життя.

«ВІЛ-інфекція неможливо самодіагностувати, а тому зробити такий тест не завадить. Я сьогодні тестувався вперше, це повністю безболісно та швидко», – сказав очільник міста.

Заступник міського голови Максим Галицький наголосив на тому, що протестуватись на ВІЛ сумчани можуть у будь-який час, звернувшись до лікаря первинної ланки, з яким укладено декларацію. Аналіз безоплатний, а швидкі тести, запевнила в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко, є в достатній кількості.

Не затягувати з тестування радять людям, які часто хворіють, у випадку немотивованої втрати ваги тіла чи можливого інфікування, безболісному збільшенні лімфатичних вузлів тощо.

Торік у міських Центрах первинної медико-санітарної допомоги обмежили 348 городян (у двох виявили ВІЛ-інфекцію), у 2019 році – 1027 сумчан.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: