Відома українка Великої Британії дала інтерв’ю про Голодомор на Сумщині

02.12.2019

Українське відеоархівне товариство у м. Брадфорді записало Інтерв’ю з Вірою Смерекою про Голодомор 1932-1933 рр. на Сумщині в Кролевецькому районі, де вона народилася.

“Віра Смерека була відомою активісткою українського громадського життя в м. Брадфорд у Великій Британії. Вона часто виступала в пресі зі спогадами про пережите, була організаторкою і учасницею різних заходів у житті української діаспори”, – йдеться на сайті Сумського історичного порталу.

Віра Смерека (уроджена Ніпот)-  українська письменниця, громадська діячка. Член Національної Спілки письменників України (1999). З’явилася на світ 19 січня 1923 р. у с. Андріївка Кролевецького району Сумської області в родині православного священика (УАПЦ) Степана Ніпота. Мати Віри – Євгенія Ніпот також походила з родини священнослужителя роду Чернівських.

Голодомор 1932–1933 рр. сім’ї Ніпотів вдалося пережити виключно завдячуючи «коржикам з листя». До 1934 р. Віра відвідувала школи в селах Лушники і Чепліївка та закінчити сільську школу їй не судилося, по закритті церков у цих селах сім’я священика переїхала до м. Кролевець. У травні 1942 р. примусово була вивезена в Німеччину й опинилася в м. Берлін у робітничих таборах. Через недоїдання та важку фізичну роботу захворіла та потрапила в невільницьку лікарню Малов. По одужанні була направлена знову в табори.

У серпні 1943 р. Віра Ніпот зустріла в Берліні свого майбутнього чоловіка Івана Смереку. А в лютому 1944 р. Іван Смерека та Віра Ніпот втекли з робітничого табору, а через рік – з палаючого Берліну в гори Гарц поблизу німецького села Васерлебен, пізніше в німецьке м. Госляр, де Віра з Іваном Смерекою зустріли кінень війни. У липні 1945 р. Віра Ніпот вийшла заміж за Івана Смереку, разом з ним включилася в активне українське життя спочатку а м. Госляр, потім у таборах Окер-Лідемані, де Віра Смерека стала працювала в українській школі, вести різні гуртки.

У травні 1947 р. родина Віри та Івана Смерек емігрувала до Англії в м. Брадфорд, де вони розгорнули широку громадсько-культурну діяльність серед української спільноти: заснували громаду «Союз Українців Британії» та осередок Товариства українських жінок імені Олени Теліги в Англії; відкрили школи та гуртки для молоді (вчорашніх емігрантів з України); організовували виставки українських авторів; заснували український драматичний гурток; проводили курси англійської мови для української молоді та дорослих. Віра та Іван були учасниками українського світського хору, ініціаторами та організаторами Української Православної та Греко-Католицької Церков у м. Брадфорд.

05453.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: