Сумську митницю ліквідують

02.12.2019

Стартувала чергова реформа української митниці. Розпочав її новий очільник служби Максим Нефьодов. На своїй сторінці у мережі фейсбук він повідомив, що його проект під назвою Нова митниця має стартувати вже на початку грудня. З 26 українських митниць він планує залишити тільки 16. В тому числі буде ліквідовано і Сумську митницю. В рамках реформи частину сумських митних постів буде віднесено до Північної митниці, а частину — до  Слобожанської (Постанова КМУ від 02.10.2019 №858).

Зоною діяльності Слобожанської митниці Державної митної служби визначено Харківську і Сумську області, а Північної митниці Держмитслужби — Чернігівську область (міста Глухів, Конотоп, Шостка, Середино-Будський, Ямпільський, Шосткинський, Глухівський, Кролевецький, Путивльський, Конотопський райони Сумської області).

На митниці розпочались кадрові зміни. Зокрема, Олександр Щуцький, який очолював Сумську  митницю з 2017 року (але так і не був призначений, а залишався виконуючим обов’язки ) відтепер – її колишній керівник. Його звільнили з цієї посади та призначили виконуючим обов’язки начальника Чорноморської митниці.

Обов’язки ж керівника Сумської митниці ДФС тимчасово виконує діючий заступник начальника – Ігор НІКІТІН, який являється і головою ліквідаційної комісії митниці. В телефонному режимі він повідомив, що процес ліквідації Сумської митниці, який триватиме два місяці, має розпочатися вже цього тижня. Щодо штатної чисельності працівників відомства, то, за його словами, в новій структурі вона має залишитися незмінною. «Але справа в тому, що основні сектори, відділи митного оформлення будуть в Харкові, тобто в Сумах на всіх місць не вистачить. Людям будуть запропоновані місця в Чернігові і в Харкові», — говорить митник.

На думку екс-очільника Сумської митниці Володимира ОРЛОВА, подібні митні реформи матимуть вкрай негативні наслідки.

«Керівник митниці має завжди все контролювати, тримати руку на пульсі. Чи зможе він щось контролювати, знаходячись в іншому регіоні? Звісно, ні. А не буде контролю – не буде порядку. Цю реформу представили та анонсували як шлях «знищення дрібних митних князівств». Але ж вона породить ніяк не знищення, а роздрібнення цих князівств, міжусобиці та безлад», — заявляє він.

Він називає популістичними і заяви про спрощення логістичних складових української митниці. «Про яку логістику і логіку може йти мова при розділенні сумських постів між митницями інших областей в той час, коли адміністративно-територіальний устрій країни не змінювався? Хтось подумав про громадян, які тепер на розгляд справ про порушення митних правил (які як правило здійснюються через незнання законодавства) змушені будуть їхати до Харкова чи Чернігова… Уявіть собі навантаження на ці суди, які будуть розглядати справи, заведені в інших регіонах. А також швидкість їх розгляду.», — вважає пан Орлов.

Нинішній очільник Сумської митниці Ігор Нікітін заявив, що питання щодо розгляду справ про порушення митних правил наразі не вирішене. «Це питання ще буде вирішуватися. Однозначно сказати не можу. Певно в Сумах будуть створені сектори інспекторів-дізнавачів, матеріали вони будуть тут розглядати і передавати… В будь-якому випадку це ще не вирішено», — говоритьІгор НІКІТІН.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: