У Сумах покажуть театральний серіал за твором Нобелівської лауреатки

03.12.2019

Сумський академічний театр ім. М. С. Щепкіна 14-15 грудня презентує публіці документальну драму «Розрада апокаліпсисом» за твором білоруської лауреатки Нобелівської премії з літератури Світлани Алексієвич.

Драму буде представлено у жанрі театрального серіалу, що є новацією не лише для нашого міста, а і для всієї України, стверджує Діана Каланадарішвілі, яка виконуватиме головну і єдину роль у виставі, адже «Розрада апокаліпсисом» — моноспектакль.

«Мені не доводилося чути, щоб раніше в Україні хтось реалізовував щось подібне. Це викликає зацікавленість як у глядачів, так і у нас. Адже зараз ми покажемо лише дві серії, але хто знає скільки їх буде ще. Поки тримаємо інтригу», — говорить акторка.

Попри те, що сюжети обох спектаклів вибрані з однієї книги «Час Second-Hand», це абсолютно різні історії, які стали основою для двох повноцінних, завершених постановок. Саме тому кожну з них можно сприймати як окрему виставу під однією загальною глобальною темою.

«В принципі глядачі можуть подивитися лише одну з вистав циклу, адже кожна з історій має логічне завершення. Проте, якщо ви хочете зрозуміти загальну ідею та смисл, який заклав режисер, краще приділити увагу обом частинам», — говорить Діана.

Ідея театрального серіалу належить новому головному режисеру театру Лінас Зайкаускасу. На його думку, ідея твору як ніколи актуальна сьогодні, адже багато людей і досі живуть минулим та мріють про повернення до СРСР. У спектаклі підіймаються також проблеми домашнього насильства та насильства над жінками.

У майбутньому до театрального серіалу можуть додати й інші історії, зібрані Світланою Алексієвич під обгорткою книги «Час Second-Hand».

«Якщо ви не боїтеся дивитися правді у вічі, не боїтеся почути, що відбувалося насправді, а не те, що комусь вигідно було розповідати, якщо ви не боїтеся реальних фактів з життя справжніх людей, цей спектакль саме для вас», — підсумовує акторка.

Отож, 14 грудня на малій сцені Сумського академічного театру ім. М. Щепкіна о 18:30 відбудеться прем’єра першої частини театрального серіалу — вистави «Про лукаву темряву та про «інше життя, яке можна зробити з цього». А 15 грудня о 18:30 —  прем’єра другої частини «Про сто грамів легкого пісочку у білій вазочці».

cukr.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: