Центральний сквер у Сумах відремонтувала фірма з “криміналом”

03.12.2019

15 серпня Департамент інфраструктури міста Суми уклав договір на проведення капітального ремонту скверу Тараса Шевченка із фірмою «Сфера АВ». Вартість робіт –  понад 1,4 млн грн. У договорі зазначено, що здати роботи виконавець мав 29.11. І станом на цю дату сквер виглядає ось так.

Стару, розбиту плитку замінили на нову, встановили нові ліхтарі.

Власне на цьому капітальний ремонт і завершено. Старі лавки, які раніше були в сквері, прибрали, а нові на їх місці так і не встановили. Та чи мають вони бути — у договорі не зазначається.

І подекуди на місці, де раніше були лавки, є пошкодження.

Про ремонт скверу, що знаходиться у самому центрі міста, говорити почали ще на початку року. Тоді ж представники міської влади запевняли, що це має бути капітальний комплексний ремонт: з облаштуванням квітників та клумб, новими ліхтарями, лавками, вимощеними доріжками, та навіть заміною дерев у сквері.

У лютому уклали договір на виготовлення проектно-кошторисної документації з приватним підприємством «Міраж» вартістю майже 200 тисяч грн. У завданні на проектування тоді було сказано саме такий перелік робіт, йшлося навіть про систему водопроводу для поливу зелених насаджень та для питних фонтанчиків.

А у березні департамент комунікацій та інформаційної політики навіть проводив публічні обговорення проекту реконструкції, проте, як бачимо, на результат воно не вплинуло. Згодом, у серпні, на сайті міськради з’явилось повідомлення про початок оновлення скверу, тут перелік робіт дещо звузили, обмежившись плиткою та світильниками. Проте сума виділених бюджетних коштів не зменшилась.

Договір департамент інфраструктури уклав із фірмою «Сфера АВ». Їй півтора роки і зареєстрована фірма у житловій квартирі по вулиці Металургів – ця ж адреса вказана як адреса засновника фірми Лопати Олександра Володимировича.

Попри молодий вік та сумнівну реєстрацію «Сфера АВ» вже уклала 11 договорів на загальну суму майже 10 млн грн, із них 3 млн грн отримала від департаменту інфраструктури Сум, уклавши з ним 7 договорів.

Не стала на заваді й кримінальна справа: вона стосується ремонту трьох шкіл, укладених з описаною нами фірмою відділом освіти Сумської райдержадміністрації на загальну суму 2,7 млн грн. Ухвала суду щодо тимчасового доступу до документів та призначення будівельно-технічної експертизи була винесена 15 серпня –  саме в цей день був укладений договір на ремонт описаного нами скверу ім. Тараса Шевченка.

Таким чином обіцянка перетворити сквер у один з найбільших публічних просторів міста та його капітальне перетворення з урахуванням побажань сумчан так і залишилось обіцянкою, на яку вчергове було витрачено бюджетні кошти.

gromo.org.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: