Як сумська вчителька стала бодібілдером

04.12.2019

Після народження дитини вона вирішила докорінно змінити своє життя — схудла на 20 кілограмів і почала активно займатися спортом. До успіху її привів чоловік. Про це та багато іншого – в інтерв’ю з призеркою всеукраїнських змагань із фітнес-бікіні та велнесу, обласних змагань із пауерліфтінгу та кросфіту, суддею національної категорії з пауерліфтингу Віталією Алісіменко.

-Віта, скажіть, спортсменами народжуються?

-О, ні! Це я Вам скажу з власного прикладу. Спорт – це праця, безліч сил і поразок, а вже потім успіх і перемога. Ось мій чоловік займається спортом із самого дитинства. Я йшла іншим шляхом. І в спорті всього лише шість років. За освітою я вчитель хімії та інформатики. За фахом працювала майже шість років. Мені подобалося та й результати у моїх учнів були хороші. Але, потрапивши до тренажерної зали, я зрозуміла – це те, чим я хочу займатися, це справа мого життя.

-Родина Вас підтримала?

-Тренуватися я почала у свого чоловіка, професійного на той час спортсмена. Звісно, він мене мотивував і підтримував. А мені так хотілося досягти його рівня – брати участь у змаганнях, показувати результати… Саме завдяки підтримці Віталія я стала чемпіонкою. Зізнаюсь, не всі в родині зраділи моєму захопленню бодібілдингом. Моя мама не могла це прийняти дуже довго. Постійно повторювала, що я мало їм, а мої плечі схожі на чоловічі. Звісно, маму я обожнюю, але ж і чітко знала, чого хочу і до чого йду… Я старалась. У спорт я прийшла з вагою 72 кг. Після народження дитини скинула вагу до 53 кг. Виглядала худим дівчиськом. А потім старанно і відповідально набирала форми на шляху до мрії.

-А чому саме бодібілдинг?

-Як я вже сказала, я почала тренуватися у свого чоловіка. Ми визначились, в якому виді спорту я можу себе проявити. На той час в Україні тільки зароджувався жіночий бодібілдинг і така категорія як фітнес-бікіні.

-А що являє собою фітнес-бікіні? Хто підходить для такої категорії?

-У міру спортивні дівчата, з фігурою типу «пісочний годинник». Без целюліту, з малим відсотком підшкірного жиру. Судді оцінюють пропорції. На це впливає образ, подача, дефіле, співвідношення дельт та сідничних м’язів.

-Ти радиш дівчатам цей спорт?

-Я раджу всім жінкам займатися спортом на любительському рівні. Професійний спорт займає багато часу і розвиток в інших сферах буде пригальмований. Тому можна просто займатися в тренажерній залі — не обов’язково відразу готуватися до змагань. Красивою та підтягнутою фігурою ти можеш передусім порадувати себе у зеркалі.

-Чи легко дається підготовка до змагань?

-Раніше було дуже важко. Особливо психологічно. Важко готувати вдома смаколики, а самій харчуватися правильно. Важко пояснити, чому я не їм в гостях, щоб люди не ображались. У результаті походи в гості я звела до мінімуму. Але позаду вже сім сезонів змагань, всі звикли. А мені стало простіше.

-Тобто постійно потрібно боротися із собою і в чомусь відмовляти?

-Ні. Якщо хтось постійно обмежує себе в радощах життя, у спілкуванні в сім’ї під час «сушки», то це не ваш спорт. Бо спорт – це не страждання, а вибір стати краще, вибір реалізувати себе. Це не супергеройство. Це під силу кожному.

-А чим харчується чемпіонка протягом дня?

-Мій сніданок – це складні вуглеводи плюс горіхи та ягоди. Перекус – фрукти чи протеїновий батончик. Обід – білок та салат. Ще один перекус – кисломолочка, а на вечерю – білок плюс салат.

-Як взагалі проходить ваш день?

-Підйом о 7 ранку. А далі цілий день тренування з перервами аж до 21.00. А о 22.00 починаю працювати з клієнтами, які тренуються та худнуть по онлайн системі. Спілкуюсь із ними, готую меню й тренування на наступний день.

-Як Ви ставитесь до спортивних харчових добавок?

-Вони не є обов’язковими, але я раджу. Особливо, якщо раніше ти не займався в тренажерці. Вони допоможуть запобігти травмам і швидше відновитися. Для тих, хто бажає схуднути, існують добавки, які допомагають це зробити без ризику для здоров’я, допомагають справитися з надмірним апетитом.

-В якому віці найкраще почати тренуватися?

-Починати можна в будь-якому віці. Потрібне лише бажання і наставник.

-А за якими критеріями слід обирати тренера?

-Ну знаєте, візуально собі тренера не обереш. Потрібно пробувати. Головне — виконувати всі його рекомендації. Успіх залежить від обох сторін. Тому, хто вирішив змінити своє тіло, доведеться дотримуватися жорсткої дисципліни тренера.

-Віта, а вдома Ви теж головна і наставник?

-О, ні. Вдома я лідером бути не бажаю. Хочу бути тендітною жінкою і ніжною мамою. Вдома я не тренуюсь, мені вистачає зали. Вдома я відпочиваю.

-А що ви виховуєте в своєму синові?

-Передусім – людину. Мужню хорошу людину.

-А спорт?

У його житті він поки що тільки для здоров’я. Вибір, ким бути, він зробить сам. Як у свій час зробила його я…

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: