Горе-реформа: у Шостці на межі закриття міжрайонний протитуберкульозний диспансер

06.12.2019

Держава планує провести масштабну оптимізацію фтізіатричних закладів по всій Україні. Торкнеться вона і Шостки. Зокрема в умовах реформуванням медицини під великим питанням існування та подальша доля міжрайонного протитуберкульозного диспансеру та обласного дитячого протитуберкульозного санаторію, які знаходяться у мікрорайоні Капсуль.

Згідно з останніми даними МОЗ, щодня від туберкульозу в Україні помирає близько 10 осіб. Реальних показників захворюваності в нашій країні не знає, схоже, ніхто. Достеменно відомо, що Україна посідає друге місце у світі за поширеністю туберкульозу з широкою лікарською стійкістю, а також входить до п’ятірки країн світу з найвищим показником форми захворювання, що важко піддається лікуванню. Терапія є тривалою і затратною. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 23% випадків туберкульозу в Україні не виявляються (за оцінками експертів, близько 30%). Не дивлячись на невтішні показники, МОЗ все ж таки планує здійснити масштабну оптимізацію фтізіатричних закладів, залишивши лише по одному на область.

Находячись на межі закриття, Шосткинський міжрайонний протитуберкульозний диспансер та обласний дитячий протитуберкульозний санаторій намагаються знайти компромісне рішення, аби північний регіон Сумщини не залишився без цих медичних закладів. Разом із цим, близько двохсот людей можуть залишитися без роботи, а хворі на туберкульоз будуть змушені лікуватися амбулаторно, або ж їздити в протитуберкульозний диспансер до обласного центру, до якого майже 200 км. Ситуацію намагаються вирішити на усіх рівнях й депутати Сумської обласної ради, які опікуються нашим містом. Зокрема, Микола Войтенко, депутат облради, такі кроки уряду називає «горе реформою», яка позбавить людей доступного лікування:

«Це ж не вихід — з Середино-Будського району їхати хворому на туберкульоз за 300 кілометрів до Сум. Він же може заразити інших людей та й йому ця дорога дуже важка». Як зазначає директор Шосткинського міжрайонного протитуберкульозного диспансеру Валерій Чурсін, їх заклад обслуговує жителів Шостки та ще п’яти навколишніх районів: «Ми тут являємося форпостом у північному регіоні. Так як наш заклад є міжрайонним, то ми обслуговуємо Ямпільській, Середино-Будський, Кролевецький, Глухівський і Шосткинський райони». Одним з варіантів вирішення складного питання — передати його під юрисдикцію обласного тубдиспансеру, можливо, в якості філії, говорить директор медзакладу. Саме цю пропозицію шосткинські медики виклали у своєму листі до голови обласної ради Володимира Токаря: «Ми попрохали, аби нас приєднали до обласного протитуберкульозного диспансеру, який знаходиться у Степанівці та в Сумах, щоб ми були єдиним комплексом».

Варто зазначити, що Шосткинський міжрайонний протитуберкульозний диспансер за останні роки значно покращив свій стан, дякуючи виділеним коштам з обласного бюджету. Так, в приміщенні було замінено 125 вікон, відремонтований дах, частково модернізовано опалення, капітально відремонтовано овочеве сховище, розповідає Валерій Чурсин. Не краща доля спіткала ще один Шосткинський заклад — обласний дитячий протитуберкульозний санаторій, який є єдиним в області. Він також на межі закриття. Цей медичний заклад виконує функцію профілактичного лікування туберкульозу і працює майже п’ятдесят років, говорить його керівник Валентина Пустовіт:

«Зі своїми задачами справляємося досить гарно. На превеликій жаль, наразі ми не бачимо нашого закладу у медичній реформі. Стоїть питання, чи буде взагалі він працювати у майбутньому». Поки що єдиний варіант існування дитячого протитуберкульозного санаторію — це також приєднання до обласного тубдиспансеру. Валентина Пустовіт поділилася, що така пропозиція надійшла їм від Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації: «Нам запропонували працювати в якості відділення відновного лікування. Так як у нас немає вибору, ми погодились».

Тож чи відбудеться реорганізація двох фтізіатричних установ Шостки шляхом приєднання їх до Сумського обласного протитуберкульозного диспансеру, стане відомо, можливо, вже в грудні місяці, коли це питання буде винесено на розгляд чергової сесії обласної ради.

Повідомляє газета «Полісся»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: