Тут лікують і тіло, і душу: Унікальне урочище Образ на Сумщині

12.12.2019

Туди приїздять лікуватися, прийняти важливе рішення або ж просто насолодитися природою. Урочище Образ, розташоване у Краснопільському районі посеред лісового масиву, славиться на весь світ своїм дивотворним джерелом.

Про село Великий Бобрик, що у Краснопільському районі, знають чимало людей. Бо за 6 кілометрів від нього посеред лісу розташоване цілюще джерело в урочищі Образ. За переказами, відомості про нього сягають другої половини 18 століття. Ще в ті часи вода у цій криниці вважалася цілющою, а на її дні знайшли срібну ікону Миколи Чудотворця. Святиню кілька разів переносили до храму, втім звідти вона зникала і знову опинялася біля криниці.

У часи атеїстичної пропаганди над цілющим джерелом неабияк познущалися, його засипали, а капличку поряд просто знищили. Образ заріс чагарниками та обезлюднів. Понад 60 років життєдайне джерело хоронило свою цілющу силу та чекало на небайдужих посеред лісових хащів. А вже на початку цього століття місцеві взялися за його відновлення. У 2005 році його облаштували для відвідування – тут з’явилися сходи, доріжки та купальня. А трішки пізніше збудували каплицю.

Про Образ знають далеко за межами не лише області, а й країни. Сюди приїздять не тільки з цікавості, а й для того аби вилікувати хвороби, з якими люди борються роками. Про іноземних відвідувачів знають тут не з чуток, більшість з них залишають записи у єдиному журналі зі словами вдячності на своїй рідній мові.

Поруч із каплицею збудували храм, тут проводять богослужіння, хрестять дітлахів та  вінчають пари. Це єдиний в області храм, який розташований прямо посеред лісу. Піч всередині святині дозволяє проводити хрещення та служби навіть взимку. Для збереження не лише історії про цей об’єкт, а й природи навколо джерела, у 2011 році урочищу надали статус ландшафтного заказника, тоді його територія сягала майже 24 гектари, цьогоріч рішенням Сумської обласної ради йому додали ще 49 гектарів і зараз продовжують працювати над розширенням.

Для популяризації заказника минулого року за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища видали книгу, в якій описується не лише історія, а й флора та фауна заказника. Окрім цього екологи вважають, що необхідно відтворити флору, яка була тут раніше, зокрема висадити дерева, які були знищені.

А ось джерельна вода має не лише цілющі, а й лікувальні властивості, бо вона багата магнієм.

Про унікальне урочище навіть написали вірш і поклали його на музику, ця пісня стала своєрідним гімном заказника.

Прихожани та туристи приїздять до священної криниці у будь-яку пори року, говорять, що їхати сюди необхідно тоді, коли цього потребуватиме душа, або коли необхідно прийняти важливе рішення.

sts.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: