Мерія Сум укладає багатомільйонні договори з фірмою-фігурантом кримінальних справ

13.12.2019

Приватна фірма «Тімвел» на замовлення управління капітального будівництва виконує роботи на 10 об’єктах. Загальна вартість – майже 80 мільйонів гривень Одна з останніх закупівель – реконструкція адмінбудівлі, де розміщено Сумський відділ поліції. Компанія «Тімвел» діє у Сумах 23 роки. За цей час фірма стала фігурантом кількох судових справ, у тому числі про розкрадання бюджетних коштів. На додачу, у «Тімвел» працює дружина прокурора місцевої прокуратури. Вона ж – фахівець міського управління державного архітектурно-будівельного контролю.

Аналітична платформа Prozorro містить дві публікації про закупівлі Реконструкції другого поверху адмінбудівлі по вул. Першотравнева, 21. Перша – 4 лютого 2019 із позначкою «торги не відбулися». Очікувана вартість становила 3 мільйони 900 тисяч гривень, втім свою пропозицію надала лише одна компанія: приватна фірма «Тімвел» згодилась виконати роботи за 3 мільйони 850 тисяч гривень.

Уже 20 лютого управління капітального будівництва Сумської міської ради оголошує новий тендер на Реконструкцію другого поверху адмінбудівлі з очікуваною вартістю 3 мільйони 860 тисяч гривень (на 10 тисяч більше за надану раніше пропозицію). Найнижчу ціну за виконання робіт – 2 мільйони 715 тисяч запропонувало ТОВ «Топаз».

Тендерний комітет відхилив пропозицію «Топаза» через відсутність довідки про зобов’язання дотримуватись заходів із захисту довкілля.

Тому договір уклали з наступним за рейтингом цін учасником,  а також єдиним учасником попередніх торгів – приватною фірмою «Тімвел».

За даними сайту Youcontrol, ПФ «Тімвел» діє з квітня 1996 року. Компанія має 26 видів діяльності у сфері будівництва, оптової торгівлі, управління нерухомим майном. Зареєстрована у Сумах по вулиці Ярослава Мудрого, 68. Офіс підприємства знаходиться на цокольному поверху житлового будинку, що суперечить Житловому кодексу України. Засновник, власник та керівник компанії  – Олександр Олександрович Тимчук.

Згідно з Єдиним державний реєстром судових рішень, компанія «Тімвел» фігурує у ряді кримінальних справ. У жовтні 2015 Ковпаківський районний суд міста Суми встановив, що ПФ «Тімвел» спільно з ТОВ «Мастер-Кабель Україна»,  під час будівництва тролейбусної лінії на замовлення управління капітального будівництва, вдались до розкрадання бюджетних коштів  за рахунок відображення придбання товарно-матеріальних цінностей у «ризикових» суб’єктів господарювання та формування «схемного» податкового кредиту на суму 300 тисяч гривень.

У грудні 2016 Ковпаківський суд розглядав справу про заволодіння службовими особами ПФ «Тімвел» грошовими коштами, виділеними на будівництво тролейбусної лінії вул.Прокофьєва – вул. Герасима Кондратьєва у Сумах. Не маючи наміру виконувати будівельні роботи за договором у повному обсязі, працівники підприємства підготували та подали документацію щодо відповідності підприємства вимогам документації конкурсних торгів, внаслідок чого заволоділи бюджетними коштами на суму близько 900 тисяч гривень.

У 2017 слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області встановило, що службовій особі ПФ «Тімвел» та ще ряду підприємств безпідставно завищили податковий кредит з ПДВ, в результаті чого фірми ухилилися від сплати податку на додану вартість у сумі 1 мільйон гривень.

Зарічний районний суд у 2018 слухав справу про службове підроблення: ПФ «Тімвел» та ПП «Гольфстрім» з метою отримання перемоги при проведенні процедури відкритих торгів по предмету закупівлі «Реконструкція будівлі КУ СЗОШ І-ІІІ ступенів № 22 по вул. Ковпака, 57» та «Реконструкція будівлі КУ «Піщанська ступенів» відповідно, складено неправдиві офіційні документи. Печерський районний суд Києва у червні 2018 року розглядав справу про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Один із фігурантів справи – ПФ «Тімвел».

Така кількість кримінальних справ про розкрадання бюджетних коштів та ухиляння від сплати податків певно не має значення для розпорядників бюджетних коштів у Сумах. Адже за даними платформи clarity-project, приватна фірма «Тімвел» – переможець у 22 бюджетних закупівлях на загальну суму 95 мільйонів гривень. 80 мільйонів компанія отримала від управління капітального будівництва міської ради.

Згідно з відомостями аналітичної системи Youcontrol, дохід від діяльності приватної фірми «Тімвел» отримує Моісєєва Олена Юріївна, дружина прокурора Сумської місцевої прокуратури. У декларації прокурора також зазначено, що крім ПФ «Тімвел», Олена Моісєєва працює в Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Сумської міської ради. ДАБІ, між іншим, видає ПФ «Тімвел» дозвільні документи.

gromo.org.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
10.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 61 вибух
10.05.2024 У Сумах на Привокзальній сталася ДТП
10.05.2024 326 ворожих ударів за добу: поліція документує наслідки
10.05.2024 Президента просять посмертно нагородити орденом “За мужність” загиблого захисника Романа Гетьмана
10.05.2024 Підтримка для ВПО, які вимушені були покинути свої домівки на території, на якій оголошена обов’язкова евакуація
10.05.2024 “Крошки” з Охтирки здобули Гран-прі фестивалю в Туреччині

Коментарі: