Як дерибанять кошти на сумській каналізації?

13.12.2019

Компанія, що вигравала мільйонні тендери на ремонти каналізаційних колекторів, пов’язана із заступником міського голови Сум з питань ЖКГ – Олександром Журбою та одним із найбагатших депутатів Сумської міськради – Олександром Івановим. Це – ТОВ «СБК Сумиводстрой», яку підозрюють у «дерибані» бюджетних коштів, пише sts.sumy.ua.

Дороги, дурні та… застарілі комунікації – болючі питання для міста Суми. Якщо ж наводити лад на дорогах та у «євродворах» почали досить гучно ще з 2015 року, то ремонт комунікацій відклали на потім. Постійні пориви череди каналізаційних колекторів час від часу залишали без води половину міста на кілька днів поспіль. І ця багатостраждальна половина – Курський мікрорайон, Тополянська, Веретинівка та Нижнє Піщане. Сотні багатоповерхівок, приватний сектор, дитяча та доросла обласні лікарні, шпиталь для ветеранів – усі ці установи лишалися без елементарних благ цивілізації – води та каналізації.

Олександр Іванов

Із 2017 року за ремонти підземних комунікацій врешті взялися серйозно. Перш за все, це виражалося у сумах виділених на ремонти коштів. Більшу частину об’єктів ремонтувало КП «Водоканал», а на ремонт частини каналізаційних колекторів проводив торги Департамент інфраструктури міста Суми. Чотири найдорожчих ремонти по 34,9 мільйони гривень, 17,4 мільйони 19,6 та 8,8 – розпорядником усіх коштів був Департамент інфраструктури. Три з чотирьох тендерів виграла компанія ТОВ «СБК Сумиводстрой».

А тепер уважніше придивляємося до успішної компанії: у 2016 році, згідно з даними реєстру Мінюсту, її керівником був Олександр Журба. Він – заступник міського голови Сум з питань ЖКГ і Департамент інфраструктури знаходиться під його керівництвом. А власник «СБК Сумиводстрой», Олександр Іванов – депутат Сумської міськради. Іванов вказує у декларації цю компанію, а Журба – ні. Не показує і дохід за 2015 і 2016 роки, який отримав від діяльності фірми.

Чому не декларував і чи допомагав «грати» на торгах рідній компанії – запитали у нього:

Коли Ви закінчили працювати у “СБК Сумиводстрой”?

Десь перед тим як іти на “Водоканал”, тобто до лютого 2016.

Але у Ваших деклараціях за 2015 та 2016 роки немає ні згадки про цю компанію і доходів він неї. Чому?

Да? Немає? Ну я не знаю, це ж не секрет. Он на сайті міськради у біографії є.

А у декларації – немає.

Ну я навіть не знаю, чому немає, воно там треба? Я не бачив, якщо є така графа, я би заповнив.

Щодо участі компанії та її перемог на торгах Департаменту, який куруєте Ви?

А що тут дивного, вони поставили найнижчу ціну от і перемогли, я тут не маю жодного стосунку.

Які у вас стосунки з Олександром Івановим?

Як з усіма депутатами міськради.

Тобто?

Нормальні, робочі.

Чи не цікавились тим, як були проведені роботи на колекторах, це ж ваша робоча відповідальність?

Ну чому не цікавився, там працює технагляд, вони все контролюють. Мені важливо, що роботи зроблені, а те, вже що там і як, – нехай показує технагляд, це їх робота.

У 2018 році сумські слідчі відкрили провадження щодо сумнівного використання грошей під час ремонту комунікацій «СБК Сумиводстрой». Відкрили провадження з описом ймовірної шахрайської схеми і запросили у суду дозвіл на проведення експертизи робіт. Та виділені кошти на ремонт були не лише із місцевого бюджету, а і з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку). За використанням останніх прискіпливо слідкують. У звіті Рахункової палати, який опублікували влітку 2019, детально описали усі ймовірні порушення під час ремонту каналізаційного колектора. (Сторінка 47-49) З них стає зрозуміло, що ремонтні роботи не відповідали і половині затребуваних стандартів, а пропускна можливість колектору стала меншою у 1,5 рази. На порушенні умов і недостачі деталей «СБК Сумиводстрой» можливо зекономила у власну кишеню мільйони гривень.

Від початку грудня 2019 року Олександр Іванов більше не має стосунку до компанії «Сумиводстрой». Аналізуючи фінансову звітність компанії, бачимо, що її справи йдуть досить добре, якщо порівняти із усіма роками її роботи. Можливо депутат позбувся її, передбачаючи, що судові справи не доведуть ні до чого гарного а репутація – заплямована, ймовірно, привласненими мільйонами бюджетних коштів?  Із цими питаннями ми звернулися до депутата за коментарем, утім він не відповів.

Отже, компанія, що напряму пов’язана з посадовцем та депутатом Сумської міської ради, отримує мільйони на тендерах. Але якість робіт та питання доцільності витрачених нею бюджетних коштів поки лишає бажати кращого. І той момент, що депутат всіляко уникає відповідей на питання журналістів, додатково підкріплює ті факти, що не все так чисто, як мало би бути. Навіть якщо це стосується каналізаційних колекторів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: