У Сумах громада погодила Стратегію розвитку міста до 2030 року

14.12.2019

Сьогодні у Сумах відбулись громадські слухання з розгляду проєкту Стратегії розвитку міста до 2030 року.

На початку зібрання до учасників громадських слухань, що зібрались в обласному академічному театрі ім. Щепкіна, звернувся міський голова Олександр ЛИСЕНКО. Він подякував містянам за активну позицію в питанні розбудови міста та зауважив, – Стратегія розроблялась в широкому діалозі з громадськістю, науковцями, бізнесом та іноземними фахівцями, і вона відкрита для обговорення та доповнень.

«Стратегія не може бути документом, який пишуть чиновники у своїх кабінетах, та ще й при закритих дверях. Якщо містяни самі напишуть свою Стратегію, то вони будуть по ній жити, – сказав Олександр Лисенко. – В подальшому на нас чекає величезна робота – впровадження. Зараз всі життєві процеси розвиваються дуже швидко. Багато з них автоматизуються, деякі доповнюються, деякі взагалі зникають, і на заміну їм створюються інші. Чи можемо ми бути осторонь цих процесів? Я думаю, ні. Ми повинні бути частиною змін, тому що це наше місто, і нам з вами в ньому жити».

Загалом протягом 13 стратегічних сесій до розробки документу долучилось понад 900 осіб – це науковці, депутати, бізнесмени, громадськість та іноземні експерти. Одним з таких є директор Управління неінвестиційних проєктів Адміністрації міста Люблін (Польща) Кшиштоф ЛОНТКА, який і презентував Стратегію розвитку міста Суми до 2030 року громадськості.

Він підкреслив, що Стратегією визначено чотири основні напрямки, за якими місто має розвиватися у майбутньому: доступність у рамках інклюзії, інформації, ментальності та транспортних сполучень; місто для людей – тобто фінансове забезпечення якісних умов проживання мешканців міста; конкурентоспроможна економіка та ефективне управління на основі світових тенденцій.

«Стратегія розвитку створюється для того, аби розуміти, як має рухатися місто, куди мають бути спрямовані основні зусилля, щоб місто розвивалося і вдалося отримати позитивний результат, покроково здійснювати ту діяльність, яка призведе до економічного зростання і покращення життя містян, – сказав Кшиштоф Лонтка.

За його словами, в жодному іншому обласному центрі країни не приходило стільки людей на стратегічне планування, як у Сумах. Це показник того, що містяни готові долучатися до процесів управління та змінювати місто на краще.

Детально про етапи впровадження Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року розповів секретар міської ради Андрій БАРАНОВ.

Він зауважив, що наступний 2020 рік буде проходити під знаком впровадження Стратегії, і власне, саме впровадження буде ділитись на дві частини. Перша з яких – підготовчий рік. Протягом наступного року будуть складатися міські програми. До розробки цих програм підходитимуть також партиципативно, із залученням усіх зацікавлених сторін. Друга частина буде складатись із реалізації Стратегії.

«Серед етапів впровадження – створення міських програм, розробка схеми реалізації, інформування зацікавлених сторін про ролі та відповідальності, реалізація, моніторинг та оцінка. Ми разом працювали над майбутнім міста, враховуючи всі можливості і ризики. До кінця 2020 року ми маємо створити всі передумови для повного впровадження Стратегії розвитку. Результату можна буде досягти тільки спільними зусиллями», – сказав Андрій Баранов.

Далі свої пропозиції та доповнення висловлювали представники громади. На усі запитання, що були озвучені, надходили вичерпні конструктивні відповіді.

У результаті громадських слухань Стратегію розвитку міста Суми до 2030 року було ухвалено. Наприкінці міський голова зачитав резолюцію зібрання. Після чого відбулось позачергове засідання виконавчого комітету, на якому розглянули проєкт рішення «Про внесення пропозицій Сумській міській раді щодо проєкту Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року».

Члени виконавчого комітету ухвалили проєкт рішення з урахуванням погоджених пропозицій та редакційних правок. Далі проєкт рішення стосовно Стратегії розвитку міста Суми до 2030 року винесуть на розгляд депутатського корпусу міської ради.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: