Як виглядатиме можливий логотип Сумської округи

17.12.2019

нями у Сумах майже одночасно відбулося дві події, які виявилися пов’язаними між собою тематично, але й відрізнялися одна від одної і кількістю учасників. і статусом організаторів, і безперечно — бюджетом.

Перша подія — офіційна презентація бренду міста Суми вже викликала бурхливе обговорення та дискусії у соцмережах, а про другу прочитало поки що дуже обмежене коло містян.

Ініціативна група на чолі з краєзнавцем та власником музею «Причал Одиссея» Сергієм Гуцаном та художником Костянтином Алєнінським з певною самоіронією назвала подію так — «мала презентація ненаукового проекту», і представила у колі однодумців та друзів свій варіант логотипу майбутньої Сумської округи. Основою логотипу «Vерижиця» стало зображення цінної знахідки на території Сумщини — ланцюга (нагрудної прикраси) давньої Київської культури. Авторкою логотипу стала молода сумська дизайнерка Поліна Кубракова.

«Доля не так давно посміхнулася мені на всі «33 зуба», коли я знайшов вже відомий тепер ланцюг Київської культури і який передав у колекцію Сумського краєзнавчого музею. Ми вирішили так: якщо є ланцюг Київської археологічної культури, то ми з Констянтином придумали слово, яке має основу в давньоруських текстах — «верижиця». Заглавна літера «V» у логотипі — це графічний повтор самої верижиці. Потім з’явилося кілька теорій та трактувань призначення знайдених на Сумщині предметів цієї культури, а вже потім з’явилося дизайнерське рішення саме логотипу. І ще важливо: все це розроблено і зроблено на ентузіазмі та громадській ініціативі, без жодної гривні з кишень платників податків та за два тижні часу», — розповів Сергій Гуцан.

Автори презентації також акцентували увагу на тому факті, що близько 50 верижиць було знайдено в околицях Сум та у Сумському районі — це місце найбільшої концентрації цих артефактів. На жаль, майже всі вони на цей час втрачені для наукових досліджень, бо були продані через аукціонні торги та потрапили у приватні колекції.

Сергій Іванович, по  можливості, відстежував долю багатьох артефактів Київської культури, щоб зафіксувати хоча б неофіційно, що вони були знайдені саме на Сумщині.

Учасники презентації також переглянули підбірку фотографій артефактів Київської культури, знайдених на Сумщині. Верижиці, фібули (застібки для верхнього одягу), браслети, очілля (головні прикраси), гребінці навіть на фото є свідченням високої майстерності древніх майстрів, які у декоруванні своїх виробів часто використовували техніку виїмчастих емалей.

Окремим сюрпризом на презентації стала звукова демонстрація — як звучав елемент верижиці у ІІ-ІІІ столітті нашої ери.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: