Призначення сумчанина на голову НАЗК: програвший конкурент звернувся до суду

18.12.2019

Учора, 16 грудня, до Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся адвокат, екс-радник директора Державного бюро розслідувань Романа Труби Олег Шрам.

Як повідомляє офіційний сайт цього суду, позивач просить: «Заборонити Уряду призначати Олександра Новікова на посаду Голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це йдеться у відповідній заяві про забезпечення позову, що надійшла до Окружного адміністративного суду міста Києва. Також позивач просить суд зупинити дію Розпорядження Кабінету Міністрів України, датоване 28 жовтня 2019 року,  «Про затвердження складу Конкурсної комісії з відбору на посаду Голови  Національного агентства з питань запобігання корупції» до закінчення розгляду справи по суті. Водночас, до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов у якому позивач просить визнати протиправним та скасувати відповідне розпорядження Уряду, а також рішення Комісії про обрання кандидатів для проведення співбесіди.

Окрім цього, позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Комісії від 16 грудня, яким вона визначила з числа кандидатів, що пройшли співбесіду, кандидата Олександра Новікова як кандидата, який згідно з її рішенням має найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання службових обов’язків Голови НАЗК, а також відповідає критеріям доброчесності; та внесення подання КМУ про його призначення на посаду Голови Національного агентства з питань запобігання корупції».

Сайт «Резонанс.ua» оприлюднив позицію цього адвоката щодо його позову. Суть цих обгрунтувань зводиться до наступного: «Наголошую, що саме громадяни, не іноземці, не особи без громадянства, а громадяни нашої держави мають право брати участь в управлінні державними справами». Тобто, ексрадника Труби обурило, що до складу комісії з обрання голови НАЗК були включені міжнародні експерти – Тільман Хоппе (колишній експерт Ради Європи з питань боротьби з корупцією), Горан Клименчич (колишній голова комісії із запобігання корупції Словенії) та Майкл Сірс (колишній помічник Генерального інспектора з питань аудиту Департаменту комерції у Вашингтоні).

Нагадаємо, за кандидатуру сумчанина Олександра Новікова на посаду голови НАЗК одноголосно проголосувала вся конкурсна комісія. За даними Тільмана Хоппе, Новіков отримав один із найвищих балів під час загального тестування та високий бал за результатом психологічного тестування.

Олександр Новіков – син працівника «Сумихімпрому» Федора Новікова, наразі є рядовим прокурором Генеральної прокуратури України. Почав працювати в органах прокуратури у 2004 році, по 2012 рік – на Сумщині. У 2012 році перевівся до Генеральної прокуратури.

Окружний адмінсуд Києва наразі вирішує питання про відкриття провадження в адміністративній справі та наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову.

Що цікаво, позивач – Олег Шрам – відповідно до декларації за минулий рік, як адвокат заробив усього 18,6 тисяч гривень за рік. Основний дохід (390 тисяч) пан Шрам отримав у ДБР, радником директора якого був.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: