Тренер Вадим Коломієць — про те, як навчає особливих дітей карате

19.12.2019

Вадим Коломієць займається карате вже 30-ть років. Із них 25 — у якості тренера. У 2012 році він довів, що цей вид спорту, а точніше — ціла філософія життя підходить для всіх, у тому числі й для особливих дітей.

Тренер поділився секретами роботи із дітьми та розповів, як відкрити у собі внутрішні сили.

СпецКор: Вадиме, розкажіть, чому виникла ідея створити особливу групу з карате?

В.Коломієць: Група для дітей із необмеженими можливостями (так ми їх називаємо) виникла у 2012 році. Починали із кількох дітей. Хтось приходив, хтось відсіювався… Нині у ній 25 чоловік. Усі різного віку. Найменшому — Даніїлу, 5 років.

Тоді, на початку організації групи, це було як експеримент. Ми хотіли довести, що карате за допомогою певних наборів рухів та цілої філософії, яка в ньому лежить, здатні позитивно позначитися на здоров’ю та світогляді дітей із особливими потребами. І ось уже 7 років на вдається це доводити на конкретних прикладах.

СпецКор: Розкажіть, хто в цій групі?

Читайте також:

Суми встановили рекорд із наймасовішого дзеленчання будильників

В.Коломієць: У секції в нашій діти із ДЦП, розумовими вадами, слабочуюючі, з іншими вадами.

Пробували у цьому році організувати заняття для візочників. Але, на жаль, це виявилося складно, у першу чергу, для батьків. Адже потрібно було привезти дитину, підняти на 2 поверх. Ми їм і допомагали із цим, але не вдалося зібрати групу.

Хоча я говорив батькам, що навіть якщо у дитини й динаміки не буде, то це все одно плюс, адже по перше, це спілкування, по друге, заняття якоюсь корисною справою, ну і нагода вибратися на вулицю, а не сидіти в чотирьох стінах.

За віком діти в групі також різні: від 5 років і найстаршим більш як 20-ть.

СпецКор: Особлива група займається за загальною програмою? Чи все ж таки для них є поблажки в силу тих чи інших вад? 

В.Коломієць: Для цих дітей ми розробили спеціальну атестаційну програму. Вони здають на пояси, де від них вимагається цілий ряд вправ, ударів. Дійсно, результати є, але вони, можливо, не такі швидкі і помітні, як в інших дітей.

Я вважаю, що особливо жаліти цих дітей не треба, адже жалість – це не те що їм потрібно. Тому тренуватися їм треба ще більше, наскільки, звісно що дозволяє здоров’я. Але насправді – це рухи, які ми пристосували саме для цих дітей та спеціальна програма вона точно не нашкодить.

СпецКор: Чи є якісь результати і позитивна динаміка в цій групі?

В.Коломієць: Якщо чесно, то я так з роками мало помічаю, але одного разу мама однієї дівчинки каже – «Вадим Іванович, а Ви помітили зміни у нас? Раніше я привозила доньку, і вона могла опиратися лише на одну руку, а тепер вона самостійно приїздить на тренування, без сторонньої допомоги». Так, це пройшло вже 6 років, утім, навіть така динаміка для цих дітей досить хороший результат.

На перший погляд, це прості вправи. Утім, коли ми робимо рухи, коли вони слухають команди тренера, то включаються і мозкові центри.

У карате ми тут як одна родина. Заняття із особливими дітьми виморюють, адже вони засвоюють все набагато повільніше, та й динаміка нижча набагато. Але коли ти бачиш їхні посмішки, то це надихає та дає сил. У дітей же посмішка не акторська, а щира.

СпецКор: Чи допомагають Ваші заняття соціалізації цих дітей?

В.Коломієць: Звичайно. Ми організовуємо разом із батьками для них поїздки на різні змагання. Були і за кордоном. Щоразу привозимо нагороди. І такі перемоги та змагальницький дух дуже мотивує дітей працювати над собою та долати перешкоди.

СпецКор: Наскільки я розумію, карате — це не лише спорт?

В.Коломієць: Так. Карате – це система життя, шлях воїна. Через вправи, фізичні навантаження вони набувають внутрішньої сили. Адже щоб, наприклад, вийшов правильно той чи інший рух, вправа, то треба багато разів повторити це. Не завжди і не у всіх виходить легко, але це формує витривалість, наполегливість, силу волі. А коли людина має внутрішню силу, то вона спокійніше ставиться до всього, що відбувається навколо неї, у тому числі й легше переносить негаразди та не втрачає віри в себе.

Коли людина набуває внутрішньої сили, то в неї і погляд змінюється. Насправді ця внутрішня сила є у всіх, моя мета – це розкрити цю силу та навчити дитину користуватися нею.

spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: