Посадовців Сумської облради підозрюють у газових оборудках

20.12.2019

Поліція розслідує факти можливої змови чиновників Державної служби геології та надр України з посадовцями Сумської облради, ТОВ «Сабсоіл компані» та ТОВ «Аталан» при видачі цим приватним фірмам спецдозволів на користування нафтогазовоми родовищами в Сумській області.

Про це стало відомо з ухвал Зарічного районного суду м. Суми, куди слідчий звернувся з клопотаннями в рамках кримінального провадження № 42019200000000249.

У клопотанні слідчий сказав, до Держгеонадра організували та здійснили в грудні 2018 року надання спецдозволів на геологічне вивчення надр з подальшим видобуванням нафти та газу. Так, 10 грудня був виданий «Сабсоіл компані» спецдозвіл №4945 на користування 20 років  Голиковською площею в Охтирському районі.

А в останні дні року – 29 грудня, був виданий спецдозвіл №4961 фірмі «Аталан» на користування надрами Цимбалівської площі, яке знаходиться в Липоводолинському районі Сумської області та Гадячському районі Полтавської області.

За даними поліції, ці два родовищі оцінюються в понад 15 млрд грн. При цьому, фірми подали на затвердження неправдиві відомості, але отримали дозвільні документи. В ухвалах не вказано, які дані можливо було сфальсифіковано.

Слідчий клопотав про тимчасовий доступ до документів справи, але суддя відмов. Суд засумнівався,  що у випадку, коли до ЄРДР відомості було внесено за ч2 ст 364, то це розслідування може здійснюватися ГУНП в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області. Суддя вважає, що такі справи відносяться до підслідності Національного антикорупційного бюро України, а судовий контроль за розслідування здійснює Вищий антикорупційний суд.

«Сабсоіл компані» була зареєстрована в серпні 2017 року на Назара Олексіва, але вже на початку 2018 рок уїї власником став нині 27-річний мешканець Білої Церкви Валентин Штика. Після отримання спецдозволу фірма була переписна на сейшельську компанію «Сенмар ентерпрайз корп», бенефіціаром якого вказаний Штика.

Наказ № 432 про видачу спецдозволу без проведення аукціону фірмі підписав тодішній в.о. керівника Олег Кирилюк. Цим же наказом спецдозвіл отримала ТОВ «Наєр Компані» замість державної «Укргазвидобування».

«Аталан» зареєстроване в селі Шпитьки під Києвом. Її власником є «Юлпіанно холдинг лтд.». яка зареєстрована на Сейшельських островах за однією адресою зі згаданою «Сенмар ентерпрайз корп», але її бенефіціар в держреєстрі не вказаний. Директором залишено попереднього власника Олега Гордійчука, який прописаний в Ставищах Київської області.

Спецдозвіл фірмі видали наказом Кирилюка №521 в останні дні дії так званої спрощеної схеми отримання дозвільних документів через нібито проведення апробації запасів. Цим же наказом Кирилюк видав тоді спецдозволи ще п’ятьом маловідомим фірмам.

nashigroshi.org

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: