При продажу землі постраждають не тільки жителі села, бо АПК – найважливіша частина української економіки

20.12.2019

Про це заявив голова обласної організації ПП «Опозиційна платформа – За життя», депутат обласної ради Олександр Стрельченко, коментуючи депутатське звернення, яке обласні обранці направлять вищому керівництву країни, стосовно продажу землі. Його підтримали депутати більшістю голосів сьогодні, на пленарному засіданні 31 сесії.

«Українці перекривають дороги, їдуть під стіни Офісу президента та Верховної Ради, але їх не чують. Тому ми вдруге  звертаємося до керівників держави, щоб заявити: Україна не готова до ринку землі!», — сказав депутат.

На переконання обласного обранця, якщо зараз стартує продаж землі – почнеться хаос. «По-перше, немає порядку у Земельному кадастрі. По-друге, немає захисту від рейдерства. По-третє, будуть порушені права мільйонів громадян, які не отримали свій наділ. По-четверте, виникають ризики розграбування земельного фонду України. Люди виявляться беззахисними перед свавіллям. Але, варто пам’ятати й про те, що постраждають не тільки жителі села, бо АПК – найважливіша частина української економіки. Тому захист землі – це інтерес усіх громадян України», — упевнений Олександр Стрельченко.

Він акцентує увагу, що влада повинна приймати в турборежимі закони, які направлені на поліпшення життя українців, а не «протягувати» в угоду МВФ «потрібні» документи.

У зверненні, яке депутати направлять до Президента України та Верховної Ради України, йдеться про те, що проголосований Верховною Радою в першому читанні законопроект № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» не враховує думку більшості населення нашої країни щодо відкриття ринку землі.

«Скасування мораторію на продаж землі та термінове введення в Україні ринку землі без достатньої інституційної інфраструктури, без гарантій прав громадян і безпеки бізнесу, без доступу до банківських кредитів, а також без ефективної та прийнятної для всіх громадян України Стратегії розвитку системи землеволодіння і землекористування підвищить ризики перетворення України у цілковитий сировинний придаток західного світу, втрати українцями права на родючі чорноземи та перетворення селян на кріпаків», — ідеться в документі.

Тож депутати закликають Верховну Раду України та Президента України не допустити прийняття зазначеного закону без запровадження загальнодержавних механізмів обмежень, відстрочок та гарантувань захисту найціннішого національного багатства українського народу – землі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: