У Сумах відкрили унікальну навчально-дослідницьку лабораторію віртуальної та доповненої реальності

21.12.2019

21 грудня в Сумському державному університеті було відкрито навчально-дослідницьку лабораторію віртуальної та доповненої реальності «Ulab». Це унікальна лабораторія, що не має аналогів в українських закладах вищої освіти. З її допомогою можна побудувати віртуальні навчальні об’єкти для різних освітніх програм. Наприклад, лабораторія дає можливість для моделювання будь-якого обладнання, проведення віртуальних соціальних сценаріїв та експериментів, організацію інтерактивних турів та екскурсій, взаємодії між учасниками в рамках навчальних симуляцій (військових, спортивних тощо).

«Завдяки цій лабораторії ми плануємо змінити підходи до навчання — надати студентам та викладачам нові можливості та інструментарій для освітнього процесу. Віртуальні технології допомагають максимально реалістично змоделювати майбутнє робоче місце чи певну ситуацію. Вони безпосередньо та емоційно впливають на учасника процесу, і це є серйозною перевагою технологій віртуальної реальності для використання в навчанні», ‒ відзначив керівник центру технологій електронного навчання СумДУ Юрій Зубань.

Учасники презентації ознайомились також з новою відеостудією СумДУ, де створюються навчальні матеріали із застосуванням віртуального фону, та оновленою онлайн-студією, що забезпечує організацію навчальних та наукових вебінарів, дозволяє проводити захисти робіт онлайн тощо.

Довідково. Застосування VR-, AR- технологій у навчальному процесі поступово стає інструментом ефективного навчання в усьому світі. Суттєво розширити можливості цих технологій можна, доповнивши їх взаємодією з додатковим обладнанням у спеціально обладнаному приміщенні — лабораторії. Адаптований зовнішній вигляд приміщення, обладнання його набором необхідних сенсорів для відстеження руху створюють нові можливості для побудови віртуальних навчальних об’єктів, що можуть застосовуватися не лише індивідуально, а й групою користувачів, передбачати віртуальну взаємодію між ними, пише сайт вишу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: