На Сумщині за рік зафіксували отруєння бджіл у 4 районах

23.12.2019

За інформацією обласного Департаменту агропромислового розвитку, на початку року в усіх категоріях господарств області нараховувалося 112,3 тис. бджолиних сімей, з яких 110,5 тис., або 98,4%, утримується в господарствах населення.

В останні роки бджолярі області б’ють на сполох: у період застосування хімічних засобів захисту рослин в сільськогосподарських угіддях, гинуть цілі пасіки. Ситуація завдає не лише колосальних економічних втрат, а передусім – екологічних. Така критична ситуація пов’язана з нехтуванням окремими аграріями вимог законодавства України.

Випадки отруєння бджіл у поточному році були зафіксовані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області у Білопільському, Глухівському, Краснопільському та Роменському районах.

Під час науково-практичної конференції «Актуальні проблеми бджільництва Сумщини» професор Сумського національного аграрного університету Тетяна Фотіна значну увагу зосередила на питаннях дотримання вимог ветеринарного законодавства суб’єктами господарювання, що використовують засоби захисту рослин, важливості лабораторного супроводу під час досліджень об’єктів навколишнього середовища, особливостях профілактики отруєння бджіл пестицидами, а також розглянуто юридичні аспекти проблеми.

На ветеринарному забезпеченні в бджільництві акцентував увагу присутніх начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Віктор Науменко.

У рамках науково-практичної конференції обговорювалися не лише проблеми, пов’язані з ситуацією, що спостерігається з року в рік, а й напрацьовано основні заходи запобігання цього явища в подальшому.

Серед пріоритетних заходів було виокремлено координацію дій усіх зацікавлених відомств та служб, агровиробників, наукової та громадської спільноти з метою врегулювання озвученої проблематики на законодавчому рівні.

Зокрема, депутати Сумської обласної ради схвалили рішення щодо посилення відповідальності суб’єктів аграрного сектору щодо застосування пестицидів при вирощувані та їхнього можливого негативного впливу на галузь бджільництва.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: