Грубе затримання із кайданками у Сумах: ДБР проведе розслідування

25.12.2019

24 грудня, близько 13 години 20 хвилин, під час патрулювання вулиці Романа Атаманюка екіпаж патрульних побачив двох громадян, котрі різко змінювали напрям руху та пришвидшували свій рух.

Інспектори вирішили поспілкуватися з ними, аби дізнатися причину їх поведінки. І якщо один з чоловіків зупинився та спокійно спілкувався з охоронцями порядку, то інший не мав наміру навіть зупинятися. На неодноразові вимоги зупинитися чоловік не реагував та продовжував рух. Все ж, коли поліцейські його зупинили, громадянин категорично відмовився називати свої дані та спілкуватися, натомість й надалі ігнорував законні вимоги працівників поліції.

Патрульні повідомили громадянину, що він затриманий для встановлення його особи та буде доправлений до відділку поліції, але він почав ще більше пручатись, в результаті чого до нього застосували фізичну силу та спецзасоби відповідно до п. 1 ст. 44 та п. 3.1б ст. 45 Закону України «Про Національну поліцію».

Вже у відділі поліції чоловік розповів причину, чому він так себе поводив. З його слів, за часів міліції, він одного разу повідомив міліціонерам свої дані, а потім поштою отримав протокол з накладеним на нього штрафом, який йому довелося платити.

Патрульні склали на нього адміністративний протокол за ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) КУпАП та протокол затримання.

Весь процес спілкування патрульних із громадянином фіксувався на нагрудну камеру поліцейського.

По вказаній події в управлінні патрульної поліції ініційовано службове розслідування.

Напередодні у Фейсбуці сумчанин Дмитро Стриженок оприлюднив відео із жорстким затриманням чоловіка, назвавши це «беспределом сумской полиции».

Опубликовано Стриженоком Дмитрием Вторник, 24 декабря 2019 г.

«У соціальній мережі Фейсбук оприлюднено відео, на якому патрульні поліцейські в м. Суми затримують чоловіка, застосовоючи до нього фізичну силу та спецзасоби. Такі дії поліцейських викликали суспільне обурення. Щоб встановити обставини події та правомірність дій поліцейських прокуратурою Сумської області розпочато кримінальне провадження. Відомості до ЄРДР внесено 25 грудня 2019 року за ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством) КК України. За результатом слідства, яке доручено співробітникам ДБР, діям поліцейських буде надано правову оцінку» — прокоментувала у Фейсбуці прес-секретар прокурора Сумської області Наталя Науменко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: