На Сумщині почали закриватися бібліотеки

01.01.2020

На днях стало відомо, що запущено механізм лікві­дації районної бібліотеки, що по вул. Батюка, 24 в Охтирці. Вона виявилася непотрібною ні місту, ні ОТГ.

Сьогодні бібліотека вже не видає читачам книжок. Фонд готують для передачі. Що після цієї “передачі” від нього залишиться, гадати не треба — в кращому випадку 10%. У макулатуру піде вся наукова література, у тому числі енциклопедії.

«На фото — бібліотеки в трьох европейських містах, де мені довелось побувати цього року — французському Стразбурзі (зверху) і німецьких Мангеймі (знизу) і Хейдельберзі (праворуч), — коментує охтирчанин Ігор Кирієнко. — Цим бібліотекам сотні років, в них зберігаються мільйони примірників книжок, вони працюють цілодобово, при них є навіть їдальні, щоб користувачі могли перекусити, не відриваючись від роботи. В Хейдельберзі така їдальня працює до 24-ї години. Не кафе, не паб, не ресторан — їдальня біля бібліотеки. Дивно, що нікому в голову не прийшло викинути з цих розкішних будівель бібліотеки і не віддати їх під щось інше, більш нагальне. Не віддали, бо для них нема нічого більш нагального і ціннішого, ніж книжки, ніж знання, ніж історія. Нема! Для європейців. Для нас — є. Що саме — скоро побачимо. Не забудьте прийти і попрощатись з бібліотекою і подякувати їй, бо, мабуть, в місті нема жодної людини, яка б хоч раз нею не скористалась. Якщо в місті колись і зберуться поставити пам’ятник жертвам Голодомору, то поставте його біля приміщення бувшої бібліотеки. І напишіть: “Жертвам минулого і майбутніх голодоморів українців”. Не сумнівайтесь, вони будуть — з таким відношенням до книжок, до знань, до історії. Не забудьте попрощатись з районною бібліотекою. Назавжди».

ahtyrka.com

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: