Батько загиблого в сумському ліфті немовля: «Моя родина досі не оговталася від цієї трагедії»

04.01.2020

Майже 16 млн грн без тендеру — такі підсумки 2019 року у царині ліфтового господарства Сум, а саме його оновлення.

Торік капітальні ремонти ліфтів розіграли поміж вісьмох компаній. Це, зокрема: «Облсумиліфт» і «Міськсумиліфт», «Макрум», «Мегаліфт», «Еллта», «Ліфт-маркет», «Рембуд» і «Рембуд-1». Цю інформацію зібрали з порталу публічних закупівель Прозорро. За нею, на оновлення 42 підйомників уклали 30 договорів, третину з них (а саме, 8 угод) і на найбільшу суму – майже 6 млн грн у цілому – підписали з ТОВ «Мегаліфт». Торік воно працювало за 10 адресами, у тому числі капітально ремонтувало ліфти у під’їздах будинку по вулиці Сірка, 31, та на Ковпака, 29 – де експертиза виявила розбіжності між фактично виконаними та зафіксованими на папері роботами. Експертизу замовляла прокуратура у рамках кримінального провадження.

Це друга справа – йдеться про витрачання бюджетних грошей – її відкрили після того, як у будинку на Супруна у ліфті загинула двомісячна дитина.

Нагадаємо, сталося все у багатоповерхівці по вулиці Супруна, 32/1 на дев’ятому поверсі. 2 січня 2019 року близько 1-ї години на ліфті молода мама та дідусь із дитиною піднялися на дев’ятий поверх. Коли дорослі вийшли і почали викочувати візок з немовлям, ліфт поїхав, затиснувши дитину. Від отриманих травм двомісячний хлопчик помер. За фактом смерті дитини відкрили кримінальну справу, за півроку до Ковпаківського райсуду направили обвинувальний акт. У ньому п’ятеро обвинувачених. Серед них – заступник міського голови Олександр Журба та натепер колишній директор департаменту інфраструктури мерії Григорій Яременко. Їх обвинувачують у службовій недбалості, ще трьом – керівнику, виконробу та електромеханіку «Міськсумиліфту» крім цього інкримінують порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою.

Останнє судове засідання відбулось 26 грудня. Тоді опитували заступника міського голови Олександра Журбу — він курує житлово-комунальну галузь. Своєї вини у смерті дитини чиновник не бачить. «В моїх діях відсутня посадова халатність через те, що я не маю посадових повноважень щодо конкретно цих ліфтів за виконання обов’язків працівниками відповідальними за роботи ліфтів», — говорить заступник сумського міського голови Олександр Журба.

Наступний, кого допитуватимуть – директор ТОВ «Міськсумиліфт» Євген Костенко. Півроку тому, коли справу передали до суду, він своєї вини у смерті дитини також не визнавав. «Я особисто і ТОВ «Міськсумиліфт» в цій справі не винувате. Тут дуже багато не з’ясованих обставин, якіслідство не врахувало при розгляді і також перед цимнещасним випадком було відкрите машинне приміщеннятакож слідчі не розглядали цей варіант, що туди могла потрапити якась стороння особа», — каже директор ТОВ «Міськсумиліфт» Євген Костенко.

Ліфт, в якому загинув малюк, капітально відремонтували у листопаді 2017 року. Його гарантійний строк використання складав два роки, експлуатаційний – чотири. Тоді, у 2017 році, за гроші платників податків Сум на капітальні ліфти загалом витратити 34,5 млн грн.У 2018 році – за титульними списками – на сумські ліфти пішло понад 29 млн. Тепер слідство намагається з’ясувати: хто, кому і за що заплатив гроші.

«Під час розслідування даного кримінального провадження також досліджувалося питання законності витрачання бюджетних коштів. Ці матеріали виділені в окремі провадження. Вони наразі розслідуються ГУНП у Сумській області проведена низка експертиз. Вже оглянуто понад 100 ліфтів, по деяким виявлені певні недоліки, які свідчать про можливе розкрадання бюджетних коштів. Що стосується декількох ліфтів, сам факт завдання збитків підтверджений експертними висновками», — говорить начальник відділу прокуратури Сумської області Володимир Кригін.

Йдеться про експертні висновки по шістьох ліфтах за адресами: Ковпака 29, Івана Сірка 31 та СКД, 12. Про це напередодні у програмі журналістських розслідувань «Під прицілом. Невідремонтовані ліфти» розповів начальник відділу прокуратури Сумської області Кирило Ткаченко.

Висновки показали, що на Ковпака 29, у першому та другому під’їздах не замінені редуктори. На Івана Сірка у другому під’їзді встановлено двигун із маркуванням – зроблено у Росії, 2014 рік, в той час як двигуни такого типу не випускаються з 2000 року, у третьому під’їзді встановлено двигун –зроблено в Росії без зазначення дати виробництва. На СКД 12 у 1-му та 4-му під’їздах відсутні по одному трансформатору в системі керування, не замінені редуктори і канатно-тяговий шків.

Усього замовлено прокуратурою 58 експертиз. Результати по 52-х іще чекають. Після вирішуватимуть: чи оголошувати підозри – кому і в чому. Замовником усіх ремонтів був Департамент інфраструктури міста Суми. Його очолював Григорій Яременко. Після загибелі немовляти чиновника відсторонили від посади, а у березні він звільнився. 23 жовтня у суді Григорій Яременко заявив: не визнає своєї провини, а 11 грудня розповідав, що ліфт у будинку на Супруна, 32/1 був не гіршим за інші.

У під’їзді, де жила родина, — 54 квартири. Після 2 січня підйомник вимкнули. Донині він не працює. «Він же ж поломаний, його треба або ремонтувати, або міняти. Як по-людські, так вони взагалі повинні поставити новий», — розповіла мешканка будинку №32/1 по вул. Супруна Любов Мора.

Родина Чернишових, яка втратила дитину, виїхала з будинку того ж дня. «Ми 2 січня 2019 року квартиру покинули, і з речами, що поміщалися в одній руці переїхали до батьків. Моя сім`я досі не оговталася від цієї трагедії. Кількість підозрюваних недостатня в цій справі. Жодного з представників «Сумитеплоенергоцентраль» немає. Євгена Скоробагатського не притягнуто до відповідальності, Олександра Сису, і того, хто надавав експертний висновок — директора Держпраці Семеногаю. Процес затягується, допитано всього дві людини з близько 80, що є в обвинувальному акті. Ніхто офіційно вину не визнає», — каже батько загиблої дитини Сергій Чернишов.

Ліфт, в якому загинула дитина, стоїть на балансі (тобто відповідає за нього матеріально) комунальне підприємство «Сумитеплоенергоцентраль». Євген Скоробагатський очолює це підприємство. Експертний висновок на відремонтований ліфт видавало товариство «Експерт-ліфт» — Олександр Сиса – його директор та Євген Скоробагатський до квітня 2019 року були його співзасновниками.

Щодо другої кримінальної справи – про витрачання грошей з бюджету міста на капітальний ремонт цього та інших ліфтів – то нестиковки у документах, які наразі виявили слідчі прокуратури, стосуються діяльності двох інших фірм — «ЗІМ ЛТД» і «Макрум». Товариство «Макрум» створене у грудні 2013 року. За інформацією державного реєстру юридичних осіб, директор там Сергій Гетьман – така сама людина у 2015 році кілька місяців керувала комунальним підприємством «Сумижитло» та на свій розсуд уклала угоди на обслуговування житлового фонду міста з чотирма приватними фірмами.

Підприємство «Мегаліфт» зареєстроване 19 січня 2018 року, очолює його Сергій Зірка – повний тезка екс-директора підприємства «ЗІМ ЛТД», яке у 2017 році ремонтувало у тому числі ліфти за адресами на Ковпака, 29 та на Івана Сірка, 31. З червня 2018 року підприємство змінило назву на «Ампіра ТРЕЙДИНГ ЛІМІТЕД».

Журналісти спитали у Сергія Зірки, що він думає з приводу результатів експертиз, зокрема, як так сталось, що фактичні роботи, виконані на Сірка, 31 та Ковпака, 29, не відповідають тим, за які заплачені гроші. І ось які отримали відповіді.

«- За висновками експертизи у 2-му на 1-му під’їздах на Ковпака 29 не замінені редуктори.

— Ну як це так, все замінено, ну згідно дефектного акту, згідно того, що від нас вимагалося, все було замінено. У чому проблема, як визначили, що вони не нові, я не знаю чому», — говорить директор ТОВ «Мегаліфт» Сергій Зірка.

І маємо відповідь нинішнього очільника департаменту інфраструктури міста Суми Віктора Павленка щодо ремонтів ліфтів в обхід тендерів – за прямим угодами з виконавцями? І також чому ці угоди укладаються з тими підприємствами, до яких є питання у прокуратури? «Це рішення сесії було оскільки підвищеною небезпеки ліфти являються, і задля того, щоб мешканці не чекали там роками на капітальний ремонт, визначаються організації, які мають ліцензії і дозволи на виконання вказаних робіт, надаються їм ті ліфти, ну так було в 2019 році, які включені були до титульного списку. Ми замовляємо, виконуємо, приймаємо, є технагляд, який відповідає за якість робіт, і те, що зроблено по проектно-кошторисній документації, якщо є якісь зауваження, є кримінальне провадження про яке ви згадували, то правоохоронні органи, з’ясувати, довести це, перевести справу в суд, а суд має вирішити поставити крапку в цьому питанні. Якщо винні, то винні звісно після вироку суду вже ми не будемо працювати з такими організаціями, які мають негативні такі знаєте наслідки», — каже директор Департаменту інфраструктури Сумської міськради Віктор Павленко.

Якщо справу про невідповідність виконаних робіт заплаченим грошам передадуть до суду, підозрюваним, яких іще прокуратура має визначити, може загрожувати до 8 років за гратами. Обвинуваченим у справі загибелі дитини у залежності від міри їхньої вини – від 3 до 8 років. Наступне судове засідання має відбутись 5 лютого.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: