На Сумщині хлопець сховався від службовців військкомату всередині дивана

10.01.2020

Двічі на рік в Україні проводиться набір на строкову військову службу. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії. Як зазначено у статті 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців.

Згідно з українським законодавством призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані в у вказаний термін прибути до призовної дільниці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат. За ухилення від призову на строкову військову службу настає кримінальна відповідальність за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. Слід зазначити, що в більшості випадків покарання за ст. 335 Кримінального кодексу є умовним, але судимість залишається назавжди.

З року в рік на Глухівщині працівники об’єднаного військового комісаріату стикаються з багатьма проблемами, коли юнаки призовного віку вигадують безліч причин, щоб не йти в армію. Тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Глухівсько-Ямпільського об’єднаного військкомату Дмитро Демидчик, аналізуючи хід минулорічного осіннього призову, розповів, що ситуації з виявлення ухильників іноді можна прирівняти до «кіношних» сюжетів. Так, кілька разів на «Оскар» (говоримо мовою кіно) номінувався 21-річний житель Березівської громади. Повістки, які йому приносили працівники сільської ради, він просто ігнорував, тому довелося службовцям військкомату приїхати до нього в гості. Та господар виявився не дуже привітним: замість того, щоб запросити до будинку, босоніж по першому снігу так дременув полем, що на «Ниві» не змогли наздогнати. Другий сюжет з тим же юнаком ще більше здивував не тільки працівників військкомату, а й поліціантів, які брали участь у спільних слідчих діях й проведенні обшуку у господі ухильника, на який було видано відповідний ордер: в одних плавках юнак сховався всередині дивана, навіть коли йому запропонували вийти зі свого сховища, довго не здіймав голову, сподіваючись, напевно, що то не до нього говорять.

Але не тільки утікача знайшли правоохоронці… Під час обшуку в будинку поліцейські виявили та вилучили майже 300 грамів канабісу. Згортки з наркотичною речовиною юнак навіть і не думав ховати. Правоохоронці знаходили їх майже всюди: в шафі, на полицях, під ліжком, у шухлядках. Сам юнак пояснював, що канабіс зберігав для власного споживання.

Вилучене правоохоронці направили на експертизу. За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Скоріш за все лави армії, куди юнак нарешті погодився податися, проміняє на тюремні нари…

Газета Глухівщина

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: