У Глухівському храмі виявлено раніше невідому роботу відомого художника

15.01.2020

Якось, оглядаючи розписи та ікони глухівської Трьох-Анастасіївської церкви, звернув увагу на одну зі старовинних ікон. Вразив високий художній рівень цієї роботи. На ній зображені святі покровителі родоначальників сім’ї Терещенків: великомученик Артемій Антіохійський та преподобна Єфросинія Полоцька. Ікона виконана не в канонічних формах, а як проста картина, хоча і написана на дошці, а не на полотні. Великомученик Артемій зображений у вигляді немолодого римського воїна з посивілим волоссям та довгою бородою. На ньому – туніка зеленого кольору, захисний панцир, на ногах – поножі і сандалії, на плечах – червоний плащ. Лівою рукою Артемій спирається на великого круглого щита, у ній же тримає пальмову гілку – символ тріумфу і перемоги. Права притиснута до грудей. Преподобна Єфросинія – в одязі черниці, перед собою тримає ікону із зображенням Спаса Нерукотворного. На лівій руці – чотки з хрестиком.

Придивившись пильніше, побачив, що у правому нижньому куточку є підпис «С. Грибков 1877». Спочатку навіть не повірив своїм очам: тут, у Глухові, ікона з автографом Грибкова?.. Те, що його роботи є в колекціях найвідоміших музеїв, знав. Але в те, що ікона авторства С. Грибкова може бути у Глухові, якось не вірилось.

Сергій Іванович Грибков – відомий російський живописець, художник-портретист та іконописець. Народився у м. Касимові Рязанської губернії в 1822 р. Пізніше жив і працював у Москві. Крім картин на історичну тематику, прославився жанровими роботами. Його полотна є у фондах багатьох музеїв Росії, зокрема у Державній Третьяковській галереї в Москві, у Державному Російському музеї в Санкт-Петербурзі, в обласних художніх музеях та картинних галереях. В Україні, згідно офіційної інформації, відома одна робота пензля Грибкова під назвою «Водовоз». Вона експонується в Сумському обласному художньому музеї ім. Н.Х. Онацького.

Наприкінці своєї творчості Грибков розписав кілька московських церков, а також малював ікони на замовлення. Вірогідно, та, що знаходиться у Трьох-Анастасіївській церкві, була замовлена кимось із родини Терещенків. Офіційні джерела стверджують, що художник почав займатися іконописом тільки в останні роки свого життя. Нам відомо, що помер Сергій Іванович 1893 р. Дата на іконі – 1877 р. – вказує на те, що С. Грибков вдавався до іконописної творчості ще під час своєї активної діяльності жанрового напрямку. Її написання співпадає зі смертю Артемія Яковича Терещенка, якому, власне, робота і була присвячена. Не виключено, що ікона була замовлена у пам’ять про померлого.

Наразі стан пам’ятки бажає бути кращим. У деяких місцях фарба потріскалась і відбувається її відшарування. Ікона потребує негайної реставрації або хоча б консервації, щоб припинити процес руйнування шару левкасу та фарби.

Юрій Коваленко, газета «Соборний майдан»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: