Селам пропонують укрупнюватися з Глуховом, а вони не дуже хочуть

16.01.2020

9 січня у Глухівській районній держадміністрації зібралися депутати, голови сіл та ОТГ, а також громадські активісти, щоб обговорити, які громади доцільно створювати в найближчому майбутньому на території району – реформа децентралізації закінчується. Примітно, що жодного представника влади міста серед присутніх не було. Нагадаємо, що Перспективний план передбачав утворення п’яти громад: Глухівської, Березівської, Шалигинської, Есманської та Баницької. Однак напередодні нового року такий розподіл по Сумській області розкритикували у Мінрегіоні та відправили на доопрацювання. Новою рекомендацією стало не роздрібнення, а навпаки – укрупнення. В ідеалі: один район – одна громада.

Створені Шалигинська та Березівська ОТГ категорично проти з кимось об’єднуватись (можливо, розглянуть приєднання до них якихось населених пунктів). Було запропоновано усім іншим селам розглянути варіант об’єднатися в єдину Глухівську міську громаду.

Рекомендації вже обговорили в селах. Ідея єдиної великої громади в межах району розглядалась і раніше, навіть створювали робочу групу, проти неї відкрито ніхто не виступав. Але, як тільки питання стало ребром, виявилось, що з містом не дуже хочуть мати справу. Так, есманський та баницький голови категорично проти, такої ж думки кілька депутатів райради, зокрема Тетяна Савенко, яка вважає що потрібно все ж спробувати пожити в маленьких громадах.

– Рекомендації рекомендаціями, але діючий перспективний план ніхто не відміняв, тому на зборах ми все ж за створення Есманської ОТГ. Не віримо, що об’єднання в одну велику громаду призведе до позитивних змін. Проблеми маленького села (почистити колодязь, лампочку вкрутити) не будуть хвилювати керівників міської ради. Хай спочатку наведуть порядок у Глухові. А утворення Есманської громади – це шанс хоча б на 3-4 роки зберегти маленькі села. Хоча в перспективі впевнений, що доведеться таки укрупнюватися, – аргументував есманський селищний голова Віктор Давиденко.

У той час голова районної ради Олексій Ткаченко та депутатка облради Надія Вайло виступили проти таких експериментів, а отже за об’єднання в одну ОТГ. Вони пояснили, що у Глухові розташовані усі необхідні структури та організації, медичні заклади, до яких буде зручний доступ мешканцям сіл. Олексій Ткаченко зазначив, що новий виборчий кодекс передбачає формування депутатського корпусу у громаді в залежності від кількості населення. За попередніми підрахунками, до нього входитимуть 15 депутатів з району, 19 – з міста. Усі старости стануть членами виконкому. Тобто села матимуть своїх представників, які зможуть захистити та відстояти їх інтереси у громаді.

– Сьогодні на селі четверо народжується – сто вмирає. Яка перспектива сільських територій? Чому зараз проходять такі збори та переглядається перспективний план? Тому що 20-30% громад, які створилися за ним, не стали спроможними і не можуть принести реальну користь для людей. Звичайно, що одна велика ОТГ буде успішнішою, ніж п’ять маленьких. Бо вони не спроможні придбати вартісне обладнання за 10 мільйонів поодинці, фінансувати успішні проєкти і так далі. А одна велика зможе. Знаєте, Шостка, Путивль, Кролевець давно це зрозуміли і намагаються зберегтись максимально в межах районів, а ми лише ділимо портфелі, – емоційно виступила Надія Вайло.

Після дебатів стало зрозуміло, що єдиної думки нема. Есманська громада хоче бути самодостатньою, хоча Яструбщина хитро говорить, мовляв, почекаємо до останнього, як карта ляже. Як усі підуть «у город», то і вони не проти. Утворення Баницької під великим питанням, бо не в усіх селах пройшли збори, до Глухівської міської зголосились Полошки, Білокопитове, Дунаєць, Перемога, Привілля, Уздиця. Але все це дуже хиткі конструкції.

Попередні результати т.в.о. голови райдержадміністрації Володимир Картавий має передати до області. Остаточне рішення наразі не прийнято.

Як відомо зі ЗМІ, уряд має намір уже в лютому вольовим рішенням закінчити децентралізацію, створивши спроможні громади примусово. Один із критеріїв – проживання на території громади не менш як 250 дітей шкільного і 100 дошкільного віку.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: