У парку “Сеймський” відбувається процес розорювання земель?

16.01.2020

ОТГ мають достатньо повноважень і ресурсів, аби не допустити розорювання земель в заплавах річок, в тому числі й на території парку “Сеймський”. Такий висновок зробили учасники засідання «круглого столу» з проблемних питань екології Сумщини, де взяла участь тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Ірина КУПРЕЙЧИК.

У своєму виступі директор Регіонального ландшафтного парку «Сеймський» Марія КОНЯЄВА зазначила, що парк знаходиться в межах чотирьох районів – Буринського, Конотопського, Кролевецького і Путивльського, і лише на території сільських рад останнього з них відбувається розорення земель. Це відбувається за вельми цікавих обставин: спочатку ніби раптово виникає пожежа, а потім землю починають боронувати. «Я неодноразово зверталася до правоохоронних органів, екологічної інспекції тощо. Але крім того, що на агроходлинг, який розорює ці ділянки, наклали мізерний штраф, ми нічого зробити не можемо», – говорила вона.

Розорювання угідь (сіножатей та пасовищ) в заплаві річок Сейм та Клевень може призвести до порушення гідрологічного режиму річок, зміни рівня ґрунтових вод прилеглих територій та знищення цінних для регіону компонентів ландшафтного та біологічного різноманіття, осередків існування численних видів флори і фауни, у тому числі занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку та інших переліків.

Громадські активісти, які зібралися за «круглим столом» відзначили, що сільським радам відомо, хто розорює землі «Сеймського». Більше того, наразі це вже об’єднані територіальні громади, у яких є всі повноваження не допустити розорювання цих ділянок.

Крім того, під час засідання піднімалися питання поводження з небезпечними та забороненими пестицидами, зберігання на території області високотоксичних хімічних речовин-компонентів ракетного палива «гептил» тощо.

«Цей круглий стіл, ініційований представниками природоохоронних громадських організацій Сумщини, покликаний сконцентрувати сили органів державної влади та небайдужих громадян навколо проблем довкілля, – підкреслила Ірина Купрейчик. – Окремо хочу подякувати активній позиції громадськості та, користуючись нагодою, закликати до більш тісного діалогу та співпраці у майбутньому. Надсилайте свої пропозиції щодо вирішення найбільш важливих екологічних проблем до облдержадміністрації».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: