У Сумах зі скандалом відбулася обласна рада церков та релігійних організацій

17.01.2020

17 січня у приміщенні Сумської обласної державної адміністрації відбулося засідання обласної ради церков та релігійних організацій під головуванням заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Івана Боршоша.

Першим серед питань порядку денного було питання про державну реєстрацію юридичних осіб релігійних організацій Сумської області. Відповідальний державний службовець Горох Анна Генадіївна детально розповіла про особливості процедури реєстрації. При цьому було зауважено про обов’язкову реєстрацію громад, керівний центр яких знаходиться у країні, що вчинила акт агресії щодо України, маючи на увазі громади Української Православної Церкви.

Секретар Сумської єпархії УПЦ протоієрей Георгій Тарабан, який з благословення Правлячого архієрея взяв участь у засіданні, задав запитання: на чому грунтується твердження державної посадової особи щодо центру підпорядкування УПЦ та необхідності перереєстрації статутів. У відповідь на це запитання було дане роз’яснення державного службовця Сумської обласної державної адміністрації голови відділу у справах релігій Усенка Володимира Олексійовича про те, що, оскільки триває судовий розгляд щодо законності переіменування УПЦ, то держаний реєстратор взагалі не може вчиняти ніяких дій.

Після такого роз’яснення головуючий Іван Боршош у категоричній формі почав чинити тиск на присутніх представників Сумської, Конотопської та Роменської єпархій, переконуючи у тому, що переіменування — це вимога закону. Різкі агресивні заяви пролунали від представника греко-католицької конфесії архімандрита Аристарха (Дяді) (у Сумській області нараховується дві греко-католицькі громади).

Прес-служба Сумської єпархії констатує тиск з боку державних службовців Сумщини щодо громадян України за принципом приналежності до «неправильної» церкви, що суперечить Загальній Декларації Прав людини, Конституції України та чинному законодавству.

portal-pravoslavie.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: