На Сумщині облаштують музей літератури

19.01.2020

Облаштувати музей літератури Сумщини планують на Недригайлівщині. Для цього мають кімнату, в якій зберігаються матеріали про письменників із села Курмани, пише suspilne.media.

Поки ж будівля, в якій планують облаштувати музей, пустує. Рік тому там навчалися діти. В одному з класів лишилася музейна кімната, присвячена письменникам-односельцям.

«Перша спроба створення краєзнавчого шкільного музею у Курманах була при Марії Захарівні Чумак – це вчителька-ентузіаст. Яка була родичем Михайла Осадчого, на той час переслідуваного владою. З того і розпочалося. Коріння цього музею походить через Білоусів, оскільки в сім’ї Григорія Білоуса народилося чотири письменника, з них: Дмитро Григорович, Олекса Григорович, Микола Григорович і племінник Григорій Павлович Білоус», – розповів завідувач Недригайлівського краєзнавчого музею Іван Абаровський.

Саме тут свого часу навчалися Іван Чумаченко, Михайло Осадчий та брати Білоуси. Матеріали про них займають близько 35 м2: фото, книги, листи, нагороди письменників-земляків. Ідея облаштування у колишній Курманівській школі музею літератури Сумщини виникла у Недригайлівського земляцтва.

«Чому б не у цьому приміщенні, воно ж унікальне, не зробити музей літератури Сумщини, тому що якщо ми візьмемо село Курмани, видатні люди скажімо так — це сузір’я, але у нас кожен район, який не візьми він славиться своїми видатними людьми. Було б добре, якби ми змогли цю ідею реалізувати, тому що музею літератури Сумщини в області немає, то можливо це шанс в рік 100-річчя Дмитра Григоровича Білоуса», – говорить голова Недригайлівського земляцтва в Сумській області Ірина Панасенко.

Доповнити музей планують калиновою алеєю. Її хочуть висадити по весні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: