Найстарший «кіборг» України живе на Сумщині

20.01.2020

Найстарший український «кіборг» на псевдо «Тінь» живе у Шостці. До Донецького аеропорту потрапив у вересні 2014 року, пише suspilne.media.

На фронт Олександр Салов пішов у майже 69 років і… не одразу. В обласному військкоматі через вік чоловіку відмовили. Тож потрапив до «Правого сектору». І після вишколу під Черніговом, боронив будівлю колишнього Центру управління донецького аеропорту. «Ми чергували. Вдень вони наступали, вночі – ні. Одного разу противник вистрілив з ручного протитанкового гранатомету. Наші відстрілювалися з вікна. Заряд залетів до наших в кімнату, але добре, що навпроти вікна були двері і граната пішла по коридору і у дверях вже розірвалася», – каже чоловік.

Згодом Центр управління довелося залишити через сильні артобстріли, розповідає чоловік, і перебратися до старого терміналу. «Я стояв, тут танк виходить. Я його помітив, дивлюсь він попід будівлею пішов прямо на нас. Мене він навряд чи бачив, бив по будівлі, він дулом так іще поводив і направив у мій бік. Я кажу хлопцям, зараз буде стріляти. В моєму розумінні мав спочатку дим піти і тоді вже постріл, а я тільки сказав: «стріляти» і воно вже вибухнуло. І мене підняло і кинуло», – каже Олександр.

Олександра поранило в ногу. Евакуювати вдалося не одразу – противник обстрілював українців із танків та артилерії. Після лікування, у травні-жовтні 2016-17 років брав участь в обороні Мар’їнки, у травні-листопаді 2018-го воював під Авдіївкою.

Зараз чоловіку 74 роки. Олександр Салов має шість нагород: від волонтерів, «Правого сектору» та «За оборону Донецького аеропорту» від Збройних сил України. Походження свого псевдоніму пояснює так. «Молоді на перший ряд, командувати — я вже не командую. А прикривати людину, він знає, що я нікуди від нього не подінусь і тил у нього буде обов’язково», – каже кіборг.

Як відомо:

У цей день, п’ять років тому, проросійські бойовики підірвали Новий термінал Донецького аеропорту. Так закінчилася оборона летовища, що тривала 242 дні.

Серед загиблих захисників аеропорту двоє мешканців області: сумчанин Сергій Табала з позивним «Сєвєр» — боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та шосткинець Іван Євдокименко – кулеметник-розвідник 81-ої десантно-штурмової бригади.

З останнім, Іваном Євдокименком, Олександр Салов – «Тінь» — вони разом захищали аеропорт. Двадцятидворічний хлопець загинув саме 20 січня 2015-го, коли розвідгрупа, до якої він входив, натрапила на ворожу засідку біля розбитого ангару.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: